Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Applåder mötte 34:e GP-fyrverkeriet

I 34 år har GP-fyrverkerierna skickats upp på nyårsafton. På Kvillepiren står de pyrotekniker som klickar på knappen för att få det hela att hända. De som får natt att bli dag.

I 34 år har GP-fyrverkerierna skickats upp på nyårsafton. På Kvillepiren står de pyrotekniker som klickar på knappen för att få det hela att hända. De som får natt att bli dag.

På nyårsaftons eftermiddag ligger ett dis över Göteborg. Men Martin Hildeberg som står bakom GP:s fyrverkerier säger att de kommer synas bra ändå.

– Vädret är ju inte det allra bästa. Men det kunde vara värre. Håller det sig så här kommer man kunna se bra.

Ju närmare man kommer fyrverkerierna, desto bättre kan man se dem när det är lite mulet. På Kvillepiren är man så nära det bara går. Det är nämligen här de skjuter upp dem. 

Det är en halvtimme kvar till 17, då fyrverkerifesten ska dra igång. Martin Hildeberg och hans kollegor har varit på plats sedan åtta på morgonen och är helt redo för att sätta igång. Några har bjudit in familj och vänner. En av dem är Jimmy Nilsson, som för första gången ska se GP:s fyrverkerier på så nära håll.

– Här slipper man trängsel och stress och man kan se allt från den bästa sidan. Det är verkligen ground zero, säger han.
Klockan är fem i 17 och Martin Hildeberg står i det lilla skjul varifrån han ska trycka på avfyrarknappen. 

– Den är fem i! Nu går vi in i riktigt skarpt läge, säger han.

Familj och vänner flyttar sig en bit bort. Kollegorna Thomas Gustafsson och Kalle Medin står närmare med kameran redo att filma skådespelet.

En minut kvar. Bakom Kvillepiren exploderar plötsligt ett guldregn.

– De börjar före oss! Men det där var ingenting, säger Kalle Medin.

17:00.

– Då kör vi! ropar Martin Hildeberg och trycker på knappen.

Fyrverkerierna smäller av i eldexplosioner där de står på marken och far iväg mot himlen. Under tio minuter brister hundratals gnistor ut mot den nu mörka skyn. Grönt, rosa, blått, silver och guld. Smällarna är nästan öronbedövande på så nära håll och det ser ut som det färgglada regnet faller rakt över en.

Tio över 17 är det över. När den sista smällen ekat ut hörs jubel och applåder över vattnet från publiken som stått runtom piren. Ännu ett år har landets största, årliga fyrverkeriuppvisning lyst upp himlen.

– När natten blir till dag, säger Kalle Medin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.