Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

APM Terminals går över till bemanningsföretag

APM Terminals ingår avtal med bemanningsföretaget Adecco. Från den förste oktober kommer all extrapersonal att hyras ut av Adecco. Hamnfyran ser avtalet som ett sätt att ersätta fastanställda med bemanningspersonal.

– Det är en helt felaktig tolkning av Hamnarbetarförbundet. Det är viktigt att se den här frågan i ett större perspektiv. Som hamn måste man kunna leverera rätt service till kunden och efter att ha utvärderat det befintliga Blixtsystemet har vi kommit fram till att det inte motsvarar våra kunders krav på flexibilitet, tillförlitlighet och effektivitet. Det är därför vi har tecknat ett avtal med Adecco om extra bemanning, säger vd Henrik Kristensen. 

APM Terminals har tidigare ingått i det så kallade Blixtsystemet, där man delat extrapersonal med tre övriga terminaler i Göteborg. I dag arbetar drygt 300 personer som timvikarier i Blixtsystemet, som delas av APM Terminals, Logent Ports & Terminals AB och Gothenburg Ro/Ro Terminal.

Enligt Henrik Kristensen är beslutet att övergå till Adecco inte relaterat till den senaste tidens hamnkonflikt.

Därutöver säger han att huvuddelen av det arbete som utförs på terminalen kommer även fortsättningsvis att genomföras av tillsvidareanställda medarbetare. 

– Det är viktigt att vi har en stor grupp fasta medarbetare med bra kompetens. Men vi behöver extrapersonal för att kunna anpassa vår personalstyrka efter kundens flexibla behov. Till Adeccos bemanningspool kommer både de som arbetar inom Blixtsystemet och andra intresserade ha möjlighet att söka, säger Henrik Kristensen. 

Hamnfyran är kritisk 

Enligt Hamnfyrans ordförande Peter Annerbeck var dagens besked väntat. APM Terminals har velat ersätta fastanställda med bemanningsanställda redan innan hamnkonflikten började, säger han. 

– Vi har haft farhågor i två år att man ska byta ut de fastanställda med otrygga anställningar. Hotet om bemanningsföretag har varit en viktig komponent i APM Terminals personalpolitik under en längre tid, säger han. 

Senast i förra veckan informerades varslad personal, vars uppsägningstid går ut i månadsskiftet, om att dess företrädesrätt till återanställning skulle tillvaratas inom blixtsystemet, säger Peter Annerbeck. Dagens besked innebär att den möjligheten inte längre ges, säger han. 

– Problemet är att det kommer ny information varje dag och att man inte vet vad som händer. Informationen till dem som är berörda är obefintlig. Istället för att vända sig till oss så fick vi reda på informationen via ett pressmeddelande, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.