Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Antisemitiskt budskap lyste på Eriksbergskranen

Under onsdagskvällen, på minnesdagen av Förintelsen, kom det plötsligt upp en mening på Eriksbergskranen i Göteborg: ”Förintelsen är en bluff”.
– Oerhört obehagligt, jag skakar fortfarande, säger ett vittne som polisanmält händelsen.

Meningen som lyste med gröna och blå bokstäver dök upp runt klockan 21.40 på onsdagen och varade i cirka tio minuter.

Flera personer som såg meningen på kranen hörde av sig till GP.

– En väldigt otäck upplevelse, jag skakade efteråt, säger ett vittne.

– Väldigt obehagligt. Jag var på väg att lägga mig när jag såg meningen, men nu blir de svårt att sova, säger en annan person.

På Eriksbergskranen stod det tydligt: ”Förintelsen är en bluff”

– Jag förstår verkligen inte hur någon kan göra så här, det är oerhört respektlöst mot väldigt många människor, inte minst med tanke på vilken dag det är, säger en av personerna.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari varje år och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism.

Flera polisanmälningar

Flera personer säger att de har polisanmält budskapet på kranen.

Under torsdagsmorgonen bekräftar Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, att man fått in anmälningar samt upprättat en egen..

– Vi har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp baserat på informationen från patrullen på plats. På något sätt har det här budskapet projicerats på Eriksbergskranen, men det är borta nu och var bara uppe en kort tid. Vi har tyvärr inte lyckats härleda det till någon gärningsman, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.