Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En manifestation mot att Göteborgs universitet investerar eller behåller investeringar i kol, olja och gas.

Anställda vill att GU säljer aktier i kol, olja och gas

På fredagen skickar 107 av Göteborgs universitets anställda ett öppet brev till bland andra rektor Pam Fredman. Syftet är att få universitetet att dra sig tillbaka från investeringar som kol, olja och gas.

Sedan 2013 har den studentledda kampanjen Fossil Free Göteborgs universitet arbetat för att universitetet ska divestera, det vill säga motsatsen till investera, sina finansiella innehav i kol, olja och gas. Man har argumenterat och bland annat samlat in 1 200 namnunderskrifter.

Under hösten 2014 meddelade rektorn Pam Fredman i ett brev till universitetets anställda att fondstyrelsen planerade att gå igenom värdepappersinnehav och att, inför kommande upphandling av kapitalförvaltare, utforma vägledande principer för ansvarfulla och hållbara investeringar.

Inom två år kommer universitetet att byta kapitalförvaltare.

- Vi studenter har stöttat de anställda som är avsändare till brevet. Vi uppmuntrar Pam Fredman och universitetsstyrelsen att e få in ett hållbart fokus i upphandlingen av fondförvaltarna. Och vi gör det nu, för att vara ute i god tid, säger Hannah Saldert, mastersstudent i Sociologi och drivande i kampanjen Fossil Free Göteborgs universitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.