Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är oklart på vilket av Västtrafiks kontor som händelserna utspelat sig. Bild: Karl af Geijerstam

Anställda på Västtrafik anklagas för att ha sålt droger på arbetstid

Tre personer som varit anställda på Västtrafik har fått sparken efter anklagelser om att de köpt och sålt droger på arbetsplatsen. Ytterligare tre konsulter har fått lämna arbetsplatsen, skriver GT. Affärerna ska ha skett på bolagets egna datorer. Samtidigt har polisen lagt ner utredningen kring händelsen.

Det ska röra sig om tre anställda på Västtrafik som fått sparken och tre inhyrda konsulter som blivit av med sina uppdrag då historien om drogerna ska ha kommit fram tidigare i år, skriver GT. Enligt anteckningar från möten med arbetsgivaren som tidningen tagit del av ska en av de utpekade personerna ha stått för beställning och distribuering av droger på arbetsplatsen. Drogerna ska ha beställts på internet, sedan levererats hem till personen som därefter ska ha tagit med dem till jobbet.

Enligt anteckningarna ska den anställde ha handlat med narkotikaklassade läkemedel som Tramadol och Sobril. Men Västtrafik ska även anklaga personen för att ha hanterat marijuana och cannabis som ska ha använts av anställda i företagets lokaler, skriver GT.

Pratat om droger vid kaffeautomater

I samband med att de övriga utpekade personerna varslades om avsked ska de i viss mån medgett till anklagelserna. En av dem uppger att man försökt skämta och spela cool genom att diskutera droger över Skype. En annan påstår att diskussionen om droger var öppen på arbetsplatsen, bland annat vid kaffeautomaterna, vilket framkommer i anteckningarna som tidningen tagit del av.

– De tre avskedades och ingen av dem har senare valt att driva frågan vidare. Det är en signal om att vi haft sakliga skäl, säger Västtrafiks personalchef Pernilla Bergwall till GT.

Det var efter ett tips om droger på arbetsplatsen som Västtrafik började undersöka chattar i det interna kommunikationsverktyget och intervjua anställda. Det visade sig att tipset stämde.

Luktade droger i lokalerna

Men enligt GT framkommer det även i Västtrafiks utredning att fastighetsägaren ska ha klagat på att det "luktade droger i vissa av Västtrafiks lokaler". Fastighetsägaren ska då ha kontaktat en anställd, som senare visade sig vara en av de som pekats ut för att ha hanterat droger på arbetsplatsen. Informationen fördes därför aldrig vidare till arbetsgivaren.

Västtrafik valde att polisanmäla händelsen. Men utredningen hos polisen lades ner några veckor senare, utan att några eventuella bevis, som dataloggar, hade inhämtats från Västtrafik.

– Det finns inga uppgifter på misstänkta eller andra uppgifter som kan leda till att brottet kan klaras upp, säger förundersökningsledaren Christina Lind Domstad till GT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.