Lärarbristen är stor i landet, och de stora barngrupperna i förskoleklasserna får stark kritik.
Lärarbristen är stor i landet, och de stora barngrupperna i förskoleklasserna får stark kritik. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ansökning till förskoleklass igång – men lärarbristen är ett orosmoln

Ansökningsperioden till förskoleklass för nästa läsår är i gång. Tusentals barn ska placeras ut på på skolorna, samtidigt som staden kämpar med att locka till sig tillräckligt många utbildade lärare.

ANNONS

Lärarbristen är ett omdiskuterat problem för Sveriges skolor, och det påverkar också storleken på klasserna. I snitt gick det 18,1 barn per heltidsanställd lärare i Göteborgs förskoleklasser förra läsåret, enligt statistik från Skolverket, vilket är något lägre än för riket i stort.

Skiljer sig åt

Men hur stora barngrupperna är skiljer sig mycket mellan stadens skolor. Gemensamt är att det råder brist på lärare, vilket gör det svårt att rekrytera.

– Det är allmänt känt att det är en stor brist på lärare inom många ämnen och olika ålderskategorier. Den bristen kommer bli ännu större. Det här är en strategiskt väldigt viktig fråga för förvaltningen, säger Anders Samuelsson, kvalitets- och utvecklingschef på grundskoleförvaltningen.

ANNONS

Förvaltningen har startat en rekryteringsenhet för att underlätta rekryteringen till skolorna och en kompetensförsörjningsenhet som ska stötta rektorer i jakten på rätt kompetens.

– Vi ser ju också framåt med befolkningsprognosen att det här är något som vi kommer att få arbeta med i många år framöver. Att få personer att vilja utbilda sig till lärare, men också att få in andra yrkesgrupper i skolan så att lärare kan fokusera på undervisning, säger Anders Samuelsson.

LÄS MER:Förskoleklassen blev inte vad de hade väntat sig

"Alldeles för stor"

Lärarförbundet i Göteborg är mycket kritiskt till storleken på förskoleklasserna.

– Med tanke på att förskoleklassen är obligatorium och med egna bedömningar av vad som ska göras och vad de ska lära sig, så är ju den storleken alldeles för stor. Dessutom har vi inte behörig personal på plats. Man slår ofta ihop de här klasserna för att man ska få ihop scheman och tid för planering, så det kan vara grupper över 40 som ska vara i samma lokaler, säger Lärarförbundets ordförande i Göteborg, Andrea Meiling.

Hon menar att de stora grupperna för med sig en högre ljudnivå i klassrummen, som kan följa med barnen högre upp i årskurserna.

– Ljudnivåerna sätter sig på stressen, och det påverkar inlärningen. Det här fortsätter upp i högre åldrar då man är van vid att man måste skrika för att höras, säger Andrea Meiling.

ANNONS

E-tjänst för ansökningar

Den femtonde november öppnade Göteborgs stad ansökningsperioden för förskoleklasserna inför nästa läsår. Föräldrar uppmanas att göra ett första-, andra- och tredjehandsval, utifall det inte finns tillräckligt med plats på förstahandsvalet.

– Söktrycket är högre till vissa skolor. Förväntningen baserat på de senaste åren är att ungefär 80 procent får det de vill ha, men ett antal kommer inte att få det. Därför uppmanar vi att ha tre olika val. Det är kopplat till att skolorna har en viss kapacitet. Vi kan inte ha varken halvfulla eller överfulla skolor, säger Peter Callsen, myndighetschef på grundskoleförvaltningen.

Göteborgs stad har öppnat en E-tjänst som föräldrar kan använda sig av för att ansöka om plats i förskoleklass. I två månader är ansökningen öppen, och staden tror att den nya centrala grundskoleförvaltningen kommer att ha goda möjligheter att undvika situationen som uppstod inför förra skolstarten, då det tog lång tid innan alla elever hade fått en skolplacering.

– Det var kopplat till uppstarten av myndigheten då allt skulle fungera från dag 1, det var problematiskt i början. Processen för 2019 har vi ägt från början och kommer fortsätta planera. Jag ser inte alls att det är på samma förutsättningar som det som inträffade hösten 2018. Vi känner oss trygga i vår planering att vi kommer klara det, säger Peter Callsen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS