Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag kommer att sakna alla som jag jobbat med."

Anneli Hulthéns sista dag på jobbet

2008 blev hon den första kvinnan att väljas till det tyngsta politiska uppdraget i staden. I dag lämnade hon sitt tjänsterum och tackade för sig.

Klockan 17:15 i dag lämnade Anneli Hulthén tjänsterummet på rådhuset efter sin sista dag som kommunstyrelsens ordförande. Det har varit en lugnare dag än vanligt, berättar hon när GP kontaktar henne på måndagskvällen.

- Det har varit en ganska odramatisk dag: Gruppmöte klockan åtta, ett sammanträde om Göteborgs hållbarhetspris och lite andra möten, säger hon.

- Jag slutade tidigt, klockan 17:15, såhär tidigt har jag aldrig gått hem.

LÄS MER: Tynneredstjejen som blev toppolitiker tackar för sig

LÄS MER: Hulthén kan bli friidrottspamp: "Klart jag kan tänka mig"

Hon berättar att det var allsång på morgonen. Partikollegorna sjöng en egenkomponerad låt om henne själv. Det och en kopp kaffe blev dagens avskedsceremoni.

- Min S–grupp hade aktivitet när de sjöng. De hade skrivit en dikt eller vad man nu ska kalla det för, en tonsatt dikt, säger hon

Tidigare trodde du att du skulle vara ångestfyllt att lämna, blev det så?

- Just i dag är det ingen ångest. Det kan vara så en annan dag men just nu känner jag mig ganska lugn.

Hur kändes det då att lämna rummet i dag?

- Det kändes faktiskt inget speciellt. Nu har jag så pass mycket att göra närmsta tiden i alla fall. Jag tror att man fattar det efter ett par månader. Det tar en stund innan det faller till ro och man förstår. Det är ändå tretton år så det är klart att det tar en stund innan man tar in alltihopa.

Tidigare har du sagt till GP att du ska lära dig spanska, kommer du göra det nu?

- Jag har varit iväg och läst tio dagar intensivutbildning och har spanska böcker och spanska filmer som jag ska fortsätta med. Jag ska hitta en vettig undervisningsform i Göteborg. Hemspråksundervisning en timme i veckan räcker inte till. En timme är i snålaste laget.

Tidigare har du beskrivit bland annat bolagssituationen som ett stökigt tonårsrum när du tillträdde, vad är det för rum du lämnar efter dig?

- Det vore förmätet att säga att allt är klart och att Göteborg är färdigt att förvalta. Så är det inte. Det finns fortfarande kvar att göra när det gäller bolagen och vi måste hålla liv i diskussionen efter Uppdrag gransknings så kallade mutskandal. Det räcker inte att lägga en policy, utan den måste vara levande hela tiden.

- En så stor apparat på 50 000 anställda kräver att det är hyfsad ordning. Man kan också göra mer när det gäller facknämnderna och hur de ska se ut i framtiden.

Du har tidigare sagt att du är stoltast över ditt arbete med Västsvenska paketet?

- Ja men det finns annat också. Till exempel att arbetet med mänskliga rättigheter har fått ta plats i Göteborg. HBTQ situationen är också mycket mer synligt i stadens arbete. Det är naturligtvis inte färdigt, men det är i alla fall på rulle.

Sist men inte minst, vad kommer du göra imorgon?

- Jag har en massa möten, en fullsatt dag fram till klockan 16 i morgon också.

LÄS MER: Hermansson: "Jag är galet hedrad"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.