Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Annan personlighet efter stroke

De flesta som drabbats av stroke vårdas i hemmet. Men det är inte de fysiska funktionsnedsättningarna som är svårast att tackla för de anhöriga.

– Många tycker att de lever med en helt annan person, säger forskare Gunilla Gosman Hedström.

70 procent av alla strokedrabbade äldre vårdas av sin partner i hemmet. Och uppgiften faller oftast på kvinnorna. I en färsk studie från Sahlgrenska akademin beskriver forskaren Gunilla Gosman Hedström dessa kvinnors situation.

– En kvinna uttryckte det såhär: "När man köper en stekpanna i affären, då får man en bruksanvisning. Men när ens man har fått stroke, då får man inte ens ett informationsblad med sig", säger Gosman Hedström.

Svårt kommunicera

Kvinnorna i studien vittnar om frustration när de började märka av personlighetsförändringar hos sin partner.

– Många uttryckte ett väldigt främlingskap och kände det som att de levde med en annan man, inte samma man som de en gång gifte sig med.

Kvinnorna beskrev hur deras män plötsligt fick kommunikationssvårigheter och svårt att koncentrera sig. Många led dessutom av en långvarig, kronisk trötthet. Kvinnorna kände sig dåligt förberedda på det som skulle komma och många uttryckte skuldkänslor över att irritation kunde uppstå.

– De upplevde inte att de fått tillräckligt med information från sjukvården. Och de fick inte med sig något skriftligt hem som de sedan kan återkoppla till. Nya problem uppstår hela tiden när man fått en stroke. Det är ett långsiktigt stöd de här kvinnorna behöver, säger Gunilla Gosman Hedström.

Mer stöd efterlyses

Trots de svårigheter som kvinnorna upplevde så vill de fortsätta att vårda sina män hemma. Men mer stöd och hjälp från samhället efterlyses.

– Samhället måste satsa på mer avlastning och stöd till anhöriga. Dagrehabiliteringsplatser försvinner, avlastningsplatser på äldreboenden tas bort, anhörigbidrag tas bort. Det stryps åt på alla fronter och anhöriga känner sig väldigt utlämnade till sig själva att bara kämpa på, säger Gunilla Gosman Hedström.

Studien har publicerats i Scandinavian Journal of Caring Sciences.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.