Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Jaktén har vunnit flera tunga priser. Nu blir hon ny grävredaktör på GP. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Anna Jaktén har vunnit flera tunga priser. Nu blir hon ny grävredaktör på GP. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Anna Jaktén värvas till GP:s grävredaktion

Göteborgs-Posten, som i dagarna nominerades till Årets dagstidning, gör ännu en tung värvning till sin grävavdelning. Anna Jaktén lämnar SVT:s Uppdrag granskning och återvänder till Göteborgs-Posten.

Anna Jaktén har mångårig erfarenhet från SR:s Kaliber och SVT och har även undervisat på journalistutbildningen på Göteborgs universitet. Hon har även ett förflutet på just GP, där hon en gång inledde journalistkarriären för 30 år sedan som praktikant.

– Det känns som en hel evighet sedan men samtidigt som alldeles nyss, säger Anna Jaktén och fortsätter:

– Som läsare har jag sett hur GP satsar på granskande och fördjupande journalistik. Det ska bli roligt att få vara en del av att den utvecklingen fortsätter. Jag ser en framtidstro inom svensk dagspress som helhet, så kändes det inte för några år sedan.

Har vunnit flera tunga priser

Anna Jaktén är en av Sveriges mest prisbelönta journalister. Hon har vunnit tre guldspadar, Per Wendelpriset och Publicistklubben västras stora pris. Hon har dessutom nominerats till Stora journalistpriset vid två tillfällen.

– Anna är en helt fantastisk journalist. Hon drivs av en stor nyfikenhet som övervinner alla tänkbara hinder. Jag är väldigt glad över att få med henne i vårt gäng, säger Hans Peterson Hammer, GP:s grävchef.

Tillsättningen av Anna Jaktén är den senaste i raden av satsningar på GP:s grävgrupp. Under hösten anställdes den prisbelönta reportern Sofia Boo och i mitten av november började just Hans Peterson Hammer, närmast från Uppdrag granskning, som grävchef på avdelningen.

– I vårt strategiarbete som vi fokuserat på de senaste åren ingår att lägga stort fokus på vår fördjupande journalistik. Grävavdelningen är en naturlig och viktig komponent i det arbetet och därför känns det väldigt kul att ytterligare kunna stärka upp med en så skicklig journalist som Anna Jaktén, säger Christofer Ahlqvist, GP:s chefredaktör.

LÄS MER: Göteborgs-Posten värvar Hans Petersson Hammer från Uppdrag granskning

LÄS MER: GP satsar vidare – prisad reporter till grävredaktionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.