Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson tror på en ljusnande framtid för staden

Göteborg står inför det stora utvecklingssprånget. Samtidigt som staden växer ska jämlikheten öka. Det är Ann-Sofie Hermanssons fasta övertygelse.

Omkring 150 ombud har tillbringat helgen i Folkets hus där Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt hållit sin höstkongressen. Den framtida politiken för Göteborg har diskuterats och enligt Ann-Sofie Hermansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, ser det  bra ut.

Kongressen är mitt uppe i diskussioner om motioner på söndagen när Ann-Sofie Hermansson tar en paus för att svara på GP:s frågor. Dagen innan har hon hållit ett tal där hon målar en bild av ett Göteborg i mycket ljusa färger.

– Jag måste säga att det är en jädra bra stämning och högt i tak. Folk är verkligen taggade. Det märks att valrörelsen inte är så långt borta. Det känns som om vi skulle gå åt rätt håll den här gången och ta några fler mandat.

Vilken är den i särklass viktigaste frågan för Göteborg och framtiden enligt dig?

– Vi står inför en utvecklingssprång av rang. Det är inte många andra städer som kan jämföra sig här. Vi har både västsvenska paketet, Älvstaden och mycket annat. Det är nu vi är på gång. Vi ska gå i bräschen för förändring och göra det till vår egen. Det är socialdemokratin när vi är som starkast. Vi ska klara av att fästa jämlikhetsarbetet på strukturomvandlingen. Koppla på jämlikhetsarbetet.  

– Passa på helt enkelt. Göteborg går som tåget. Det är tillväxten, exporten, besöksnäringen och arbetslösheten som går ner. Det är fantastiskt. Men det går inte att sticka under stol med att om du tar elvan mellan Saltholmen och Bergsjön så skiljer det nio år i medellivslängd mellan vuxna män. Det är ett klassamhälle 2017 som är helt orimligt. Om vi inte får en lösning på det så kommer det att dra ned även det goda som händer. Nu ska jämlikhetsarbetet in i strukturerna, så att vi får ett sammanvävt Göteborg, där skillnaderna inte växer.

Målar ljus framtidsbild. "Göteborg går som tåget", säger Ann-Sofie Hermansson när GP träffar henne under Göteborgs Socialdemokraters höstkongress. 

 

Kritiska röster menar att ni glömmer aspekter som funktionsvariationer, sexuell läggning, etnicitet. Hur ser du på det?

– Att det är en kritik att ta på allvar. Ambitionen är att alla ska vara en del av det här utvecklingssprånget och att alla ska ha möjlighet att delta. Vi har avsatt medel i budgeten för att utveckla metoder, antagligen för att vi inte lyckats tillräckligt bra ännu. Och vi har tagit ett kliv från "bögknackarstad" till att vi till och med får priser för vårt arbete med HBTQ-frågor. Men det finns brister där vi måste bli bättre.

Det har gnisslat i det rödgröna samarbetet den senaste tiden. Vad tror du om samarbetet med V och MP i framtiden? Kommer samarbetet att fortsätta? 

–  Vi har tagit i hand på att vi ska samarbeta fram till valet. Kanske blir det längre. Men hur det blir efter valet vet jag inte i dag. Jag kan inte samarbeta med SD. I övrigt vill jag invänta valresultatet. 

Skulle ni kunna samarbeta med ett borgerligt parti?

– Vi har ingen aning om hur det blir efter valet. Wannholt har bildat ett parti. Hur går det för Fi? Kommer Centern in? 

Har förtroendet för V och MP naggats i kanten?

– Vi har olika syn i några frågor och det är klart att det inte är roligt när man skjuter på varandra inför öppen ridå. Det kan jag ärligt säga. Delar av det här handlar om att vi som parti profilerar oss mer nu och till slut måste jag säga vi är socialdemokrater och måste kunna styra stan. 

– Vi måste kunna ta ansvar för ekonomin. Kortsiktiga segrar kan göra att det kommer surt efteråt. Göteborgarna ska veta att det går att lita på oss. Men så jädra långt ifrån varandra står vi ändå inte.

De rödgröna väljarna kan bli fundersamma och osäkra när de inte vet vilka era tänkta samarbetspartier kan bli.

– Det är riktigt, men vi måste ändå gå till val på vår politik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.