Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, får uppdraget att utreda hur kommunerna kan arbeta brottsförebyggande. Bild: Robin Aron
Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, får uppdraget att utreda hur kommunerna kan arbeta brottsförebyggande. Bild: Robin Aron

Ann-Sofie Hermansson får nytt toppjobb

Ann-Sofie Hermansson får ett nytt tungt uppdrag, som statlig utredare. Justitieminister Morgan Johansson har gett henne uppdraget att utreda kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete.

– Jag hade precis fått besked att jag ska börja köra för Renova i januari. Så kommer det här, säger Ann-Sofie Hermansson.

Uppdraget är en del i regeringens 34-punktsprogram för att bekämpa brottsligheten.

Det handlar om punkt 31 i programmet, som säger att kommunerna ska ges ett lagstiftat ansvar för att arbeta brottsförebyggande. Hur det regelverket ska utformas blir Ann-Sofie Hermanssons uppgift att utreda.

– Vi vill skapa en grundläggande lagreglering, så att alla kommuner får ett ansvar för att arbeta brottsförebyggande. I dag är vissa kommuner mer, andra mindre, säger justitieminister Morgan Johansson.

LÄS MER: Tidigare S-toppen söker jobb som lastbilschaufför

"Det finns mängder av förslag"

Utredningsuppdraget är på ungefär 25 procent, så Ann-Sofie Hermansson räknar trots allt med att det ska gå att kombinera med jobbet som lastbilschaufför på Renova. Till sin hjälp som utredare kommer hon ha ett kansli med tjänstemän och jurister, med kunskap och erfarenhet av hur lagtext ska utformas.

Ann-Sofie Hermanssons roll blir till stor del att kommunicera med kommunerna och samla in material.

– Jag vet av egen erfarenhet att det finns mängder av förslag ute i kommunerna. Det de behöver är ett utvidgat mandat för att kunna arbeta mer brottsförebyggande.

Utredningen ska också titta på hur kommunerna kan samverka med andra aktörer.

– Det är framförallt polis och kommun som är bärande axlar i det här arbetet, men vi måste bli bättre på att koppla på civilsamhället och näringslivet, som handlare och fastighetsägare, säger Morgan Johansson.

LÄS MER: Maktspelet i Göteborg – så förlorade Socialdemokraterna allt

Avgick som gruppledare i våras

Att Ann-Sofie Hermansson valts ut för att leda arbetet hänger samman med att hon har "ett mångårigt engagemang för förebyggande arbete och arbetet mot hedersbrott".

Ann-Sofie Hermansson var fram till i våras gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, ett uppdrag hon fick lämna efter en infekterad intern strid. Sedan dess har hon tagit lastbilskörkort och skrivit krönikor på GP:s ledarsida. Hon ingår också i styrelsen för Selma folkhögskoleförening som har planer på att ta över Göteborgs folkhögskola.

Det utredningsuppdrag hon nu har fått ska vara klart i juni 2021.

– Jag fick frågan av Morgan för någon vecka sedan, så jag har haft ganska kort betänketid. Men det är ett intressant och viktigt uppdrag, så det ska bli väldigt roligt, säger hon.

LÄS MER: Historien om Hermansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.