Ann-Marie Wennberg slutar som Sahlgrenskas sjukhusdirektör

Sahlgrenskas sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö slutar. Hon tillträdde 2016 och har bland annat lett sjukhuset genom en pandemi, men lämnar också över olösta problem.
– Uppdraget har inte alltid varit enkelt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

ANNONS
|

Under sitt sjunde år som sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) lämnar Ann-Marie Wennberg Larkö uppdraget.

– Det är ganska naturligt, för sju år är länge på en sådan här post. Nu har vi också fått en ny styrelse för Sahlgrenska universitetssjukhuset och en ny styrelse i regionen, och då ser jag det som en bra tidpunkt för att lämna stafettpinnen vidare.

Styrelserna styrs numera av rödgröna politiker i stället för grönblåa. Wennberg Larkö menar dock att maktskiftet i regionen inte har påverkat, även om hon säger att tidpunkten för beslutet blev naturlig.

– När man har den här arbetsuppgiften är man en del av ett kontinuum, och det är också viktigt att veta när man ska lämna stafettpinnen vidare.

ANNONS

Dessutom har Västra Götalandsregionen sedan oktober en ny regiondirektör.

– Jag och regiondirektören har haft samtal i samförstånd om att det är en lämplig tidpunkt för mig att lämna nu.

Ökad överlevnad i flera sjukdomar

Sedan hon tillträdde 2016 har det också stormat kring Ann-Marie Wennberg Larkö vid flera tillfällen. Bland annat i samband med det kritiserade uppförandet av fältsjukhuset i början av pandemin, och när ledande miljöpartister förra sommaren krävde att hon skulle sparkas.

– Uppdraget har inte alltid varit enkelt, men alltid givande.

Hon medger att Sahlgrenska, när hon lämnar, har utmaningar att hantera.

– Det är så att vi har för få vårdplatser, det är för många som väntar på vård och arbetsmiljön inom dygnetruntvården ska bli bättre. Men samtidigt finns något som ofta glöms bort i debatten: Vi levererar världens bästa vård på område efter område och överlevnaden inom till exempel cancer, kärlsjukdomar och stroke ökar hela tiden, säger hon och fortsätter:

– För varje år ser vi att vi kan göra allt mer för våra patienter, så den medicinska utvecklingen och vården i Sverige är absolut i global framkant. Men det är också så att när vi kan göra mer ökar förväntningarna, samtidigt som resurserna kanske inte alltid hänger med. Det är komplext.

ANNONS

Brist på personal och vårdplatser

Personalbristen och vårdplatsbristen har blivit extra uppmärksammad den senaste tiden, då bland annat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktat hård kritik mot Sahlgrenska.

Varför har ni under din ledning inte lyckats hindra den utvecklingen?

– Vi har gjort mycket inom det området, och tittar man på det här med vårdplatser är det också komplext. Till exempel inom den verksamhet jag kommer ifrån – hud- och könssjukvården – så har man genom nya behandlingar, nya bra läkemedel med mera kunnat gå från 133 vårdplatser till bara ett fåtal.

– Ser man sedan på vårdplatser inom andra verksamheter så har pandemin påverkat mycket. Vi bedriver nu ett stort arbete och jag fick min senaste rapport i går (måndag), där vi ser hur vi bryter trenden i nedgången av vårdplatser och börjar öka igen. Det ser jag som mycket positivt.

Annons ute för ny sjukhusdirektör

Processen för att rekrytera Sahlgrenskas nya sjukhusdirektör har inletts, vilket Dagens Medicin först rapporterade, och en jobbannons med sista ansökningsdag 5 februari är publicerad. I väntan på att tjänsten blir tillsatt arbetar Ann-Marie Wennberg Larkö kvar och hon kommer även att lotsa in sin efterträdare. Därefter blir hon kvar i Västra Götalandsregionen året ut.

– Jag kommer arbeta centralt med life science-strategifrågor i Västra Götalandsregionen. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat, och något som jag är och har varit mycket engagerad i.

ANNONS

Dessutom har Ann-Marie Wennberg Larkö av regeringen fått ett förlängt uppdrag till 2024 som ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, som arbetar med att stärka vårdens kompetensförsörjning.

LÄS MER:Striden om fältsjukhuset – från kungligt besök till förtroendekris

LÄS MER:Chefen som flyger mest – trotsar regionens miljöpolicy

LÄS MER:Sahlgrenska kortar köerna – men Gudrun väntar fortfarande på operation

LÄS MER:Sahlgrenska ska spara hundratals miljoner 2023

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS