Anmält fusk ökar bland studenter

Antalet anmälda misstankar om fusk på Göteborgs universitet ökade kraftigt förra året och trenden ser ut att hålla i sig även i år. Hittills har 20 beslut om avstängning fattats och ytterligare 36 ärenden inkommit till disciplinnämnden.

ANNONS
|

Förra året stängdes 52 elever av för fusk på Göteborgs universitet och ytterligare tre fick varningar.

Det var nästan en dubblering från året innan och den kraftiga ökningen ser ut att hålla i sig även under 2017, både i Göteborg och nationellt.

– Det enda vi vet är att vi får in fler anmälda misstankar och att de flesta handlar om plagiat, säger Malin Asplund, utredare på Göteborgs universitet.

Plagiaten hittas genom körningar i Urkund, ett plagiatkontrollsystem som jämför texter som lämnats in mot internet, förlagsmaterial och tidigare inskickade studentmaterial.

Om en handledare, examinator, lärare eller vakt misstänker att en student fuskar, eller om Urkund larmar, ska det anmälas till prefekten på institutionen som utreder ärendet.

ANNONS

– Finns det grund för misstanken, anmäls ärendet till rektor och går sedan oftast till disciplinnämnden för prövning. Där kan ärendet lämnas utan åtgärd eller så får man en varning eller blir avstängd en viss period, säger Malin Asplund.

Kan ge avstängningi sex månader

En student kan stängas av i högst sex månader, men den vanligaste åtgärden är avstängning i sex veckor. Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten, men få väljer att göra det.

Förra året stod lärarstudenterna på Stockholms universitet för nästan hälften av fusket, enligt Stockholms universitets disciplinnämnd.

I Göteborg har man inte sett en liknande ökning på lärarprogrammet, även om fusk förekommer även här.

– Det är fler disciplinärenden uppe på bordet i dag, men det är väldigt svårt att säga om det är för att vi blivit bättre på att uppmärksamma fusk eller för att fler fuskar. Det kan också bero på andra saker som att antalet studenter på lärarutbildningen har ökat, säger Maria Svensson, programledare för Grundlärarprogrammet på Göteborgs universitet.

Krävs bättre kunskaper i texthantering

Att studenterna arbetar samtidigt som de studerar och nya tekniska möjligheter kan vara ytterligare anledningar, men också att studenterna saknar kunskap om hur man bearbetar texter från nätet, både när det gäller referenser och bearbetning av text.

– Studenter som fått en anmärkning hos oss har oftast fått varningar innan de kommer till disciplinnämnden. De måste få veta att det syns och märks om de tagit för mycket och Urkund visar tydligt hur mycket de tagit och varifrån, säger Maria Svensson.

ANNONS

På Statsvetenskapliga institutionen har man haft ungefär 20 ärenden i nämnden de senaste två åren. Även här handlar det oftast om plagiat som upptäcks i Urkund.

– Vi pratar mycket om detta på institutionen, men vi ska utbilda studenterna ännu mer om detta. Både vad det gäller akademiskt skrivande, vad ett referat är och hur vi upptäcker fusk och vad som händer om man fuskar. Vi har inte lyckats avskräcka helt, säger Ann-Marie Ekengren, proprefekt och utbildningsansvarig vid institutionen.

Malin Dahlström, Studierektor Graduate School, är säker på att fusket inte har ökat, utan att statistiken beror på att de prioriterat att upptäcka det allt mer och kör samtliga tentor och inlämningsuppgifter genom Urkund.

– I vissa fall handlar det om att man inte förstått vad plagiering är, trots att vi gett tydlig information om det. Sen tror jag också att många studenter upplever en stor press och stress och inte har pluggat ordentligt. Men det är enskilda individet som fuskar, det är inte hela grupper eller klasser. Vi har bara blivit bättre på att fånga upp dem.

ANNONS