Alla familjehem ska utredas och godkännas, men utredningarna kan ta tid.
Alla familjehem ska utredas och godkännas, men utredningarna kan ta tid.

Anmälan: Ungdomar fick klara sig själva

Fyra ensamkommande ungdomar fick sköta sig bäst de kunde. Familjehemsföräldrarna bodde inte ens där. Det gick dagar utan att de fick någon mat och de saknade vinterkläder.

ANNONS
|

Göteborg och Borås har anlitat företaget NA Humanity som förmedlat det aktuella familjehemmet på en adress i Angered. Samtidigt anlitade Eksjö ett annat företag till samma familjehem.

Missförhållandena uppdagades när en socialsekreterare från Borås den 10 februari i år besökte en pojke som kommunen hade placerat där.

Pojken berättade om sin situation och socialsekreteraren bedömde missförhållandena så grava att han fick flytta därifrån samma dag. Då hade han och tre andra ungdomar bott i lägenheten sedan i november förra året.

När NA Humanity informerades om vad pojken berättat menade de att han sagt så för att han inte fått den telefon han velat ha. Men socialtjänsten i Borås såg ingen anledning att tvivla på pojken. De anmälde bristerna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och skriver i sin anmälan:

ANNONS

– Det har inte framkommit något som tyder på att den unge skulle ha hittat på uppgifterna.

Catharina Roos, enhetschef för individ- och familjeomsorg asyl i Borås kommun, säger att de inte kommer att använda sig av NA Humanitys tjänster igen.

– Under hösten har det dykt upp väldigt många nya HVB-hem och familjehemsföretag. Det var ett exceptionellt läge då och vi var tvungna att placera barn i ett högt tempo. Då kan sådant här hända, säger hon.

Alla familjehem ska utredas och godkännas, men utredningarna kan ta tid. Catharina Roos säger att de under hösten inte hann med att följa reglerna helt. Ensamkommande kunde få en tillfällig placering under tiden som utredning pågick. Kommunen som ansvarar för barnet ska garantera lämpligheten. Ytterst är det alltid kommunen som ansvarar för familjehemsplaceringar.

Maria Björklund på Ivo säger att de är medvetna om svårigheterna för de ensamkommande att göra sina röster hörda.

– De är väldigt utlämnade. Och vi har fått information om att man inte hunnit utreda familjehem innan en placering gjorts. När så många ensamkommande barn kom fungerade det inte fullt ut, hur man än försökte. Men det är jätteallvarliga uppgifter. Och vi funderar på hur vi kommer åt det och hur vi kan ta reda på hur det är.

ANNONS

Örgryte-Härlanda har via NA Humanity placerat en pojke i det anmälda familjehemmet. Camilla Oit är chef för enheten för ensamkommande barn. Hon är ny på sin tjänst och tycker inte hon kan säga något om det som hänt.

– Jag kan inte uttala mig om det här specifika ärendet eller företaget. Men kommer det fram något som gör att man inte kan godkänna, så gör vi omplaceringar, säger hon.

Det är endast Borås kommun som uppmärksammat Ivo på missförhållandena. Borås har gjort det även andra borde ha gjort, enligt Maria Björklund på Ivo.

– Eftersom vi inte kände till vilka andra kommunerna som placerat barn i familjehemmet såg vi att det bästa var att skicka en orosanmälan till Angereds socialtjänst eftersom familjehemmet ligger där, säger hon.

Familjehemsföretaget NA Humanity bildades i höstas. På sin hemsida skriver de att de har ”gedigen kunskap av att arbeta med målgruppen ensamkommande flyktingbarn, utifrån mångårig erfarenhet av socialt arbete”.

ANNONS

GP ringer upp styrelseordförande till företaget för att den ska få ge sin version av vad som hänt. Men de vill inte tala med GP.

– Jag har ingen kommentar och är inte intresserad av att prata med någon tidning.

NA Humanity har uppgett att de betalar 16 000 kronor i månaden per barn till familjhemsföräldrarna samt en omkostnadsersättning för barnet på 7 000 kronor till familjehemmet. NA Humanity fakturerar de kommuner som anlitar dem med 1900 kronor per dygn och barn. På 30 dagar blir det 57 000 kronor.

ANNONS