Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgs spårvägar anklagas för korruption. Bild: Elisabeth Alvenby

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anklagelser om jäv och korruption mot Göteborgs spårvägar

Flera anmälningar mot Göteborgs spårvägar har kommit in via Göteborgs stads visselblåsarfunktion. Bland annat gäller det jäv och vänskapskorruption.

Totalt sju visselblåsare har anmält Göteborgs spårvägar via kommunens visselblåsarfunktion för jäv, rapporterar SVT Väst. Två av anmälningarna, som även GP tagit del av, gäller en specifik chef. Denne påstås ha anställt sin bästa vän till en tjänst, utan att den först annonserats ut av företaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Chefen har vi ett flertal tillfällen inte följt Göteborgs stads policies utan använder sig av hot och förtryck", skriver anmälaren.

Göteborgs spårvägars tillförordnade vd Hugo Lepik har tagit emot de aktuella anmälningarna under juni och juli. Han påbörjade sin anställning inom företaget 21 maj.

– Jag har inte känt till det här alls tidigare, men är det så är det ju givetvis inte bra, säger han.

Vill få korten på bordet

De andra anmälningarna handlar enligt SVT Väst om bland annat misskötta upphandlingar, och chefstillsättningar som skett på felaktig grund.

– Ambitionen nu är att få upp alla kort på bordet, och inte mörka något eller vara i närheten av det. Annars kan vi inte bli bättre, säger Hugo Lepik.

Nu utreds anklagelserna av ett externt företag. Samtidigt lovar Göteborgs spårvägar att internt undersöka vad som gått snett i nämnda fall. Anmälare nämner att de försökt påtala bristerna inom företaget tidigare, utan att få gehör.

"Inte ens efter ett anonymt brev till Göteborgs spårvägars styrelse tidigare år, som påtalat alla missförhållanden (...) har man agerat från företagets sida", skriver en anmälare.

"Något att jobba med internt"

Göteborgs spårvägars vd Hugo Lepik säger att han ser positivt på kommunens visselblåsarfunktion.

– Sedan kan jag tycka att det är synd, tråkigt och ledsamt att anställda hos oss eventuellt väljer att gå den vägen istället för att gå till till exempel mig och säga hur det ligger till.

Anmälare nämner att de försökt påpeka bristerna internt, utan gensvar?

– Det är det jag tycker är synd. Är det så har vi något att jobba med internt. Vi ska ha ett öppet och bra klimat där vi jobbar med förtroende och gör så gott vi kan för att leverera trafik till göteborgarna, säger Lepik.

Den 10 augusti ska Göteborgs spårvägar lämna ett svar till stadsledningskontoret gällande anklagelserna.

– Beroende på hur omfattande det blir eller inte blir kan vi kanske lämna tidigare eller begära extra tid om något alldeles speciellt behöver redas ut, säger Hugo Lepik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.