Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krasto Krastinov sitter vid Kungsportsbron.

Anklagade tiggare för rån – åtalas

En moderat i Göteborg åtalas i dag för att ha försökt sätta dit en tiggare. Hon sade att han rånade henne och polisen frihetsberövade honom i två dygn.

GP berättade i höstas om händelsen som väckte stor uppmärksamhet. Tiggaren Krasto Krastinov anklagades för att ha rånat en kvinna från Moderaterna. Hon berättade att hon blev av med 7 000 kronor, en ipad, kontokort och körkort. Händelsen inträffade nära Bältespännarparken en vardag strax efter lunchtid.

I polisens ögon gav hon först ett trovärdigt och samlat intryck. Kvinnan pekade ut Krasto som greps och frihetsberövades.

Men polisen anade snart oråd och började nysta i alla uppgifter som kvinnan hade lämnat. Det gjordes bland annat kontroll med hennes bank och det visade sig att en del uppgifter om uttag inte stämde.

På onsdagen åtalas moderaten för falsk angivelse, falskt larm och urkundsförfalskning.

– Det som är mest allvarligt i det här ärendet är grundsynen på andra människor, säger en av poliserna i rångruppen i City som utrett ärendet.

Men det som fick honom att reagera var hur kvinnan betedde sig precis efter det påstådda rånet:

– Jag var på plats när larmet kom och eftersom jag träffat ett och annat rånoffer så var hon annorlunda, betedde sig ovanligt. Tanken slog mig att kan det här handla om något annat, säger han.

Kvinnan har hela tiden förnekat brott. Hon säger i förhör att tiggaren var aggressiv, rev henne i ansiktet och att hennes naglar bröts av i tumultet med honom.

Moderaterna har bett kvinnan att lämna partiet. Cecilia Magnusson är förbundsordförande för Moderaterna i Göteborg.

– Hon har inga förtroendeuppdrag, men är medlem. Vi håller på att utreda om vi utifrån våra stadgar kan utesluta henne så att hon inte får vara medlem hos oss längre, säger hon.

Krasto Krastinov kommer från Bulgarien och tigger i Göteborgsområdet. Efter händelsen med kvinnan försvann han från Göteborg.

Stadsmissionens verksamhet Crossroads letade efter Krasto eftersom man ville hjälpa honom. Han kan till exempel ha rätt till ersättning, på mellan 3 000 och 5 000 kronor, eftersom han satt frihetsberövad för ett brott han inte längre är anklagad för.

Nu verkar det som att Krasto Krastinov är tillbaka i stan igen.

– Jag såg honom ovanför Bältesspännarparken, i alla fall i förra veckan. Den här veckan har jag inte sett honom, säger citypolisen Lars Christensen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.