Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Ankica fick praktik – efter sju år som arbetslös

Fyrabarnsmamman Ankica Buconjic har varit arbetssökande i sju år. Nu har fått hon en praktikplats hos Hemköp genom projektet Kompetenscentrum och hon hoppas att det kommer leda till ett jobb. – Jag var lite nervös när jag skulle börja. Men nu känns det som att jag har jobbat för alltid, säger hon.

I sju år har Ankica Buconjic, som bor i Frölunda, skickat in arbetsansökan efter arbetsansökan.

–  Det har varit svårt. Jag har inte fått så många positiva besked, mest negativa. Det känns inte lätt att det är som det är. Jag hoppas hitta ett jobb en dag. För jag vill jobba. Jag vill inte bara sitta hemma, säger hon. 

Hon har fyra barn mellan 7 och 16 år, har studerat på Komvux och haft några sommarjobb. Så hon har inte suttit helt sysslolös. Men för henne är det ändå viktigt att att hitta ett arbete. 

– Min självkänsla skulle förbättras av att få jobba och försörja mig. Och det skulle vara roligare att få träffa lite mer folk och inte bara barnen, säger Ankica Buconjic. 

LÄS MER: Här ska 35 personer i utanförskap få praktik

"Känns som att jag har jobbat för alltid"

För tre veckor sedan var det första gången på länge som Ankica Buconjic hade en arbetsplats att gå till när hon steg upp på morgonen – till hennes nya praktikplats på Hemköp i Frölunda Torg. 

– Jag var lite nervös när jag skulle börja. Men nu känns det som att jag har jobbat för alltid, om du förstå vad jag menar? Jag är själv förvånad hur bra det gick. När man trivs och känner sig välkommen så går det bra, säger hon. 

Hoppas på ett jobb i butik 

Det är genom CentrumAkademin, ett projekt mellan Frölunda Torg och kommunala aktörer, som hon har fått en praktik. Praktikplatserna går till personer som har varit arbetssökande länge och tanken är att de ska få en fot in på arbetsmarknaden. 

– Jag tycker att det är fantastiskt att få möjlighet att få en erfarenhet. Jag har inte så mycket erfarenhet av att jobba i Sverige. Efter det här kommer jag att få ett kompetensbevis som jag kan använda när jag söker jobb, säger Ankica Buconjic. 

Hennes praktikperiod tar slut om en vecka. Efter det vet hon ännu inte riktigt vad hon ska göra, men hon hoppas på att få ett jobb. 

– Kanske blir det något jobb för mig. Kanske på Hemköp, det skulle vara roligt. Jag vill jobba på en stor butik, inom handel, säger Ankica Buconjic.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.