Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svägerskan Elida Bunjaku och bästa vännen Dennis Uzuner följer Amine.

Angeredstjej i turkisk skönhetsfinal

Amine Gülse, 21 år och från Angered, är en av finalisterna i årets miss Turkiet. Bland 5 000 sökande är hon en av de 20 kvarvarande inför finalen den 15 maj.

Skönhetstävlingen är stor i landet. En av de största nationella tv-kanalerna sänder evenemanget, och tävlingen får mycket uppmärksamhet i flera medier. Finalisterna har nu en fullspäckad vecka fylld av tv-framträdanden och olika evenemang fram till den direktsända tv-finalen den 15 maj.

Två som följer Amine Gülses tävlan är bästa vännen Dennis Uzuner och svägerskan Elida Bunjaku, som båda bor i Göteborg. På måndag reser de, tillsammans med Amines bror Sahan, till Istanbul för att finnas där för henne. På plats finns redan hennes mamma Gülter.

- Amine vill att vi ska dela det här med henne, säger Elida Bunjaku. Självklart åker vi dit.

Arrangemanget är hårt styrt. Amine och de andra kvinnorna bor fram till finalen i en "camp", och tillåts inte prata med medier under tiden. Och varje finalist har bara rätt att bjuda in två gäster till finalen.

- Det blir självklart Amines mamma och bror, men vi hoppas kunna slinka in på något sätt, säger Dennis. Annars får vi följa det på tv.

- Jag har sagt till henne när vi pratat på kvällarna att vi måste väl ändå hinna träffa dig och ta en fika, säger Elida. Men man vet aldrig, om hon vinner kanske hon inte ens hinner det.

Till och med spelbolag har intresserat sig för tävlingen, och enligt oddsen ligger Amine Gülse bra till. Det är dock en jury som fäller avgörandet.

Amine Gülse är född och uppvuxen i Angered, men har både svenskt och turkiskt medborgarskap. Hon gick gymnasiet på The International High School of the Gothenburg Region. Efter studenten blev hon mer och mer intresserad av Turkiet, och för några månader sedan reste hon dit för att hälsa på släktingar, lära känna landet och söka jobb. Det var hennes mamma som såg en reklamfilm på tv där kvinnor uppmanades att söka till miss Turkiet. Och så gick det som det gick.

- Amines mamma är väldigt stolt, berättar Elida Bunjaku. Hon stöttar till hundra procent, men säger samtidigt att det får gå som det går, det är en erfarenhet oavsett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.