Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingegerd stormade genom nazisterna i lördags. Nu vill Andreas Fransson föreviga händelsen med en staty av Ingegerd. Bild: Tomas Ohlsson och Privat.

Andreas vill göra en staty av Ingegerd Nilsson

Ingegerd Nilsson, 83, blev hyllad efter hon plöjde igenom nazisternas samling utanför ICA Mölndal i lördags. Nu har läkaren Andreas Fransson dragit igång ett initiativ för att göra händelsen till en staty. – Handlingen där den lilla människan står upp mot ondska är viktig, säger han.

Andreas Fransson bor i Malmö och arbetar som AT-läkare. Efter att ha sett klippet på Ingegerd Nilsson, där hon med sin kundvagn plöjer sig genom gruppen med nazister, inspirerades han. 

– Jag tyckte det var fantastiskt att man i en sådan situation med en handling lyckas uttrycka vad många av oss kände den dagen. Nämligen ilska, sorg och frustration över att nazister ska få lov att demonstrera på våra gator. 

Hur föddes tanken att göra en staty av den händelsen?

– Den situationen förtjänar att förevigas. Kanske inte så stor chans att det blir så, men hoppas att detta åtminstone blir en väckarklocka för en debatt om vad vi vill se och inte se på våra gator, säger Andreas Fransson. 

Just nu ligger förslaget uppe hos Göteborgs stads medborgarförslagslåda och där krävs det 200 namnunderskrifter för att det ska tas vidare. 

– Det har skrivits artiklar om insamlingen, men det krävs fler underskrifter för att detta ska tas upp vidare. Jag har inte pratat med Ingegerd, men hennes handling där den ”lilla människan” står upp mot ondskan, är så viktig. 

LÄS ÄVEN: Ingegerd plöjde rakt igenom nazisterna 

"De ska inte bara kunna komma hit och ta över" 

Ingegerd Nilsson reagerar med förvåning när hon får höra om Andreas Franssons förslag. 

– Jag tycker inte jag gjorde något särskilt. Jag är glad att allmänheten är snälla och uppmuntrande, men tycker inte jag har gjort en ordentlig bedrift för att det skulle bli en staty. 

Hur känns det att bli så hyllad? 

– Det är roligt att folk reagerar, jag har fått många samtal från Kalmar där jag kommer ifrån. Jag ville bara inte att nazister skulle komma hit och tro att de kunde ta över Göteborg, det är bedrövligt, säger Ingegerd. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.