Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tunneln under centrala Göteborg växer sig allt längre. Nu ska den sträcka sig in under Residenset och länsstyrelsens kontorslokaler. Bild: Robin Aron

André erbjuds hotell – när Västlänken spränger på nätterna

André Schottenius bor i området där sprängningarna för Västlänken ska ske. Nu tvingas han ta in på hotell – på skattebetalarnas bekostnad.
– Jag tycker att sättet man sköter det på är frustrerande. Hur kan man få göra så?, säger han om sitt nya boende.
En av anledningarna att de boende får flytta på sig är att Länsstyrelsens verksamhet inte får störas under dagen.

Den första oktober inleds sprängningarna för Västlänken under centrala Göteborg. Länsstyrelsens verksamhet i residenset riskerar påverkas av miljöfarligt buller dagtid. Därför har Länsstyrelsen i Stockholm beslutat att arbetet ska få ske på natten och de boende erbjudas tillfälligt boende, vilket SVT var först att rapportera om.

– Det är inte lätt att flytta den verksamheten utan att allvarligt påverka samhällsviktiga funktioner, säger Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd på Länsstyrelsen Stockholm.

De som istället ska flytta på sig är alltså de privatpersoner som får sin nattsömn störd av sprängningarna – som dessutom fått dispens från för att överträda de tillåtna bullernivåerna som finns för Västlänken.

De boende på Skräddaregatan och Södra Hamngatan erbjuds nu boende på hotell eller i annan lägenhet under perioden 1 oktober till 30 april 2021.

Ett beslut som upprör.

André Schottenius bor i en av bostadsrättsföreningarna tillsammans med sin fru och sex månader gamla barn.

– Jag är positiv till västsvenska paketet och förstår att borrning orsakar störande ljud, men det är just beslutet att borrningar ska ske nattetid samt informationen kring beslutet som jag ställer mig frågande till. Just att boende i området inte har fått möjlighet att påverka under beslutsprocessen samt att vi får informationen långt efter överklagandeperioden har gått ut. Det hela känns lite som maktutövning, säger André Schottenius.

André Schottenius bor i området där sprängningarna för Västlänken ska ske. Han är missnöjd med hur Trafikverket informerat om beslutet och ifrågasätter varför länsstyrelsen inte kan flytta sin verksamhet. Bild: Privat
André Schottenius bor i området där sprängningarna för Västlänken ska ske. Han är missnöjd med hur Trafikverket informerat om beslutet och ifrågasätter varför länsstyrelsen inte kan flytta sin verksamhet. Bild: Privat

LÄS MER: Nu byggs Västlänkens huvudtunnel under Göteborg

Flytt påverkar viktiga samhällsfunktioner

Enligt Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd på Länsstyrelsen Stockholm, var beslutet ett resultat av ett noggrant övervägande.

– Vi ställde allmänna intressen mot den enskildes och kom fram till att de problem som det skulle innebära att flytta länsstyrelsens verksamhet från de drabbade lokalerna inte kunde genomföras utan att allvarligt påverka samhällsviktiga funktioner, säger Lena Pettersson.

Dispens för arbete på natten ska även göra bergarbetet mer tidseffektivt, vilket bidragit till beslutet.

– Det är två saker som varit avgörande, dels att kunna minska tidsbegränsningen för arbetet och dels att öka möjligheterna för att Länsstyrelsen ska kunna bibehålla sin verksamhet, säger Karin Malmquist, projektledare vid Trafikverket.

Hon menar också att ett erbjudande om tillfällig bostad hade gått ut till alla i närområdet även om det blivit sprängning dagtid.

LÄS MER: Så ska du köra vid Korsvägen – de kommande fyra åren

”Det kan vi inte prata om”

Något som André Schottenius också reagerat på i informationen som har nått de boende är att just länsstyrelsens verksamhet skulle vara så pass svår att flytta.

– Det är många som arbetat hemifrån till exempel under corona, är länsstyrelsen de enda som inte kan flytta ett team undrar man, säger han.

Inför att han och hans familj tackat ja till tillfälligt boende under arbetets genomförande har han försökt få svar på vad i verksamheten som är så pass avgörande att det enligt beslutet inte kan flyttas.

Enligt Lena Pettersson och Karin Malmquist är det något som de inte kan gå in på i närmare detalj.

– Det är hundratals personer som arbetar i lokalerna och att hitta en motsvarande arbetsplats under kort tid är svårt. Sen har man en hel del sekretessbelagda verksamheter som bara rör den egna myndigheten och de är svåra att flytta, säger Karin Malmquist och fortsätter.

– Vad de är kan vi inte prata om. Gemene man får bara acceptera att det finns.

Karin Malmquist är projektledare vid Trafikverket för Västlänken och har arbetat med förberedelserna inför sprängningarna under Residenset. Bild: Jonas Lindstedt
Karin Malmquist är projektledare vid Trafikverket för Västlänken och har arbetat med förberedelserna inför sprängningarna under Residenset. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER: Rekordlågt stöd för Västlänken

Sen information till de boende i området

André Schottenius har också reagerat på hur sent informationen om sprängningarna skickades ut. Inledningsvis lades informationen ut på Trafikverkets hemsida och kungjordes i GP och DN, men utskick till de boende dröjde tills augusti, veckor innan en flytt skulle kunna bli aktuell till ett tillfälligt boende.

– Jag tycker att sättet man sköter det på är frustrerande. Hur kan man få göra så? Jag har svårt att se att kostnaden för lägenheter och hotell för boende i flera bostadshus är billigare än att flytta på ett kontor inte varit speciellt befolkat under den pågående pandemin. Och detta bekostas av skattemedel, säger André Schottenius.

Karin Malmquist på Trafikverket menar att kostnaderna täcks av budgeten för Västlänken som helhet och att hon har full förståelse för att de boende är upprörda över det sena beskedet.

– Jag har full respekt för det, men det här är de riktlinjer som vi jobbar med. Enligt miljödomen ska man informera de boende minst tre veckor i förtid. Oftast handlar det om kortare arbeten men i det här fallet är det ända tills slutet på april. Jag förstår att det är tätt inpå, säger Karin Malmquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.