Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders hönor eldades upp

Natten till onsdagen brann ännu ett duvslag ner till grunden. Den här gången fanns det djur i. Nu misstänker polisen ett samband. Papper med antändbar vätska har tagits i beslag.

Förra veckan brann det första duvslaget ner på Godhemsberget. Klockan 02.11 natten till onsdagen fick räddningstjänsten larm om att ännu ett duvslag på platsen stod i brand.

I duvslaget bodde sedan några månader tillbaka tre hönor. Ingen av dem gick att rädda. Hönornas ägare Anders Karlstam är förtvivlad över händelsen. Det lilla huset blev hans i januari och han har ägnat våren åt att renovera det för att anpassa det till sina hönor. Nu återstår bara taket i korrugerad plåt.

Läs också: Hönor eldades upp – levande

– Egentligen skiter jag i slaget, det spelar ingen roll. Det är hönorna jag tänker på. De var tama som hundar, säger han.

Anders nåddes av nyheten på onsdagsmorgonen.

– Det var fruktansvärt, jag var som i chock. Efter förra veckans händelse har man ju tänkt tanken: bara de inte tänder eld på ett slag med djur i. Jag var där senast i går kväll. Då käkade hönorna krusbär och älskade livet. Det måste vara någon sjuk människa i farten, säger han.

Godhemsberget ligger mellan Ekedalsgatan och Såggatan i Majorna och kallas ibland för Duvberget, med anledning av de många duvslag som har stått där. Marken ägs av Göteborgs stad men arrenderas sedan 1917 av Västsvenska brevduveförbundet. Flera av de gamla slagen har det senaste året rustats upp för att få ett bredare användningsområde, och många har anmält intresse för att använda dem exempelvis för hönshållning. Av de sju duvslagen finns efter bränderna nu bara fem kvar.

Anders Karlstams duvslag var en del av den nya satsningen. Förutom hönor hade han ett litet potatisland och en solrosplantering.

– Jag har inte riktigt fattat det ännu. Även om jag väljer att bygga upp duvslaget igen vet jag inte om jag vågar ha djur här framöver, säger han.

David Nilsson är Västsvenska duvförbundets arrendeansvarige och han kallar nattens händelse tragisk.

– Det har varit en kamp att bevara detta område och se till att det inte bebyggs. Folk har lagt ner massa tid och energi för att rusta upp här och göra något bra, säger han.

David Nilsson berättar att bränderna på Godhemsberget har blivit en snackis i Brevduvesverige.

– Jag var uppe på berget när det hade hänt första gången. Då pratade vi om att det bästa med det inträffade var att det inte fanns några djur i slaget. Nu är det en nivå värre. Det är ju många som ringer och är skärrade. Det här är det värsta som kan hända. Duvorna är som husdjur, bland det käraste man har. Det är klart att man blir nervös, jag har själv duvor och duvslag. Ska man våga sova hemma? Eller ska man behöva vakta nätterna igenom?

Nu utreder polisen händelsen. Thomas Fuxborg är presstalesman på polisen i region väst.

– Är det så att det brunnit på samma ställe skulle man kunna tänka sig att det hänger ihop. Vi misstänker att det är anlagt. Man har hittat papper med någon form av antändbar vätska på, så vi får vi undersöka det och se om vi får fram något, säger han.

Även två bebodda bikupor eldades upp. En polisanmälan har gjorts om skadegörelse genom brand och en teknisk undersökning av platsen ska genomföras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.