Britt-Marie Mattsson grillade kandidaterna.
Britt-Marie Mattsson grillade kandidaterna.

Analys: S behöver vitaliseras och ha bättre svar

ANNONS
|

Ganska snart i utfrågningen av de fem kandidaterna till Göteborgs tyngsta uppdrag kommer frågan om trängselskatt och tillit upp. Ann-Sofi Hermansson, som en gång jobbade nära Göran Johansson, går rakt på sak: Frågan om trängselskatt har hanterats "som en potta skit" av partiet.

Läs också direktrapporten från utfrågningen.

Här finns en öm punkt i S-Göteborg. Partiet har förlorat en tredjedel av sina mandat i fullmäktige i de två senaste valen. Många gör kopplingen mellan debatten om trängselskatt och folkomröstning, och bristen på tillit. Ett annat sår, som socialdemokrater gärna vill undvika, är korruption. Som politiker kan de, på goda grunder, två sig fria. De som har haft fingrarna i olämpliga syltburkar har alla varit tjänstemän och bolagsfolk. Men mediahantering ligger ofta på politiker och gårdagskvällen blir inte någon fullträff i det avseendet.

ANNONS

En korrupt stad?

Regionpolitikern Håkan Linnarsson muttrar, i en bisats, att han inte tror att Göteborg hade blivit känt som en korrupt stad om inte Uppdrag gransknings redaktion legat här och att det kanske skulle vara bra med en "relokalisering" av redaktionen. Även om det är menat som ett skämt borde han nog ha tänkt sig för. Kvällens moderator, GP:s Britt-Marie Mattsson, är inte sen att hugga på det påståendet.

Inte heller Linnarssons och Ann-Sofi Hermanssons syn på korruption i Göteborg går obemärkt förbi. Båda tycker att korruptionsmisstankarna har gjort folk i staden rädda och ängsliga och säger "den som aldrig gör fel får ingenting gjort".

Mattias Jonsson, riksdagsledamot, lyfter fram "the cost of ruling" som en förklaring till att S går ner. Ju längre man styr desto svårare är det att mobilisera väljarna. "Vi måste vara bättre på att kommunicera och paketera våra budskap", säger han apropå Västsvenska paketet.

Det hela börjar dock lite mer stillsamt. Inför en närmast fullsatt kongressal på Folkets hus säger de fem att segregation ska bekämpas med bostadsbyggande, jobb och bättre skolresultat. Cecilia Dalman Eek, som arbetar som politisk sekreterare nära Anneli Hulthén, betonar skolans utjämnande uppdrag: "Hur många meter böcker familjen har ska inte avgöra hur det går i skolan för barnen".

ANNONS

Oro för segregationen

Alla lyfter bostadsbyggandet som en nyckel till en mer jämlik stad. Angeredsbon Håkan Linnarsson betonar att det måste byggas i hela staden, inte bara i centrum: "Satellitstadsdelarna finns". Han är orolig för att segregationen kan öka om inte nyanlända kommer in snabbare på arbetsmarknaden.

När det gäller flyktingmottagandet anser Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande, att det behövs mer samverkan för att klara situationen. "Vi kan inte göra det själva", säger hon.

Partiet behöver vitaliseras och flera tar upp att man måste vara ute mer i verkligheten. Ann-Sofi Hermansson tycker att S måste bli bättre på att bilda opinion och inte bara mäta den.

Av publikens reaktioner är det svårt att utläsa varåt vinden blåser. De enda applåderna kommer när kandidaterna får säga vilket fotbollslag de håller på. Den här typen av öppen process till tunga uppdrag är ny för S och partiet bryter ny mark när det försöker hitta sina former för medlemsinflytande och transparens utåt.

Socialdemokraterna har hittills inte haft den här typen av öppna processer med flera kandidater när partiet har valt personer till tunga poster.

I processen att ta fram en ny kommunstyrelseordförande efter Anneli Hulthén har alla medlemmar och S-föreningar i staden fått föreslå namn.

Fem personer valde att kandidera och var med på hearingen på måndagen.

Efter hearingen kommer partiets valkommitté att ta fram ett eller flera namn till den extra distriktsårskongressen 18 januari där valet sker.

På kongressen deltar ombud från S-föreningarna i förhållande till hur många medlemmar de har.

När S har valt ska personen väljas av kommunfullmäktige.

Det kommer att ske i minst två steg.

Hela processen kan i bästa fall vara avslutad i och med KF-mötet den 25 februari, men det är troligt att beslutet kommer att överklagas.

ANNONS