Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ANALYS: M:s enda förslag är ett stopp

Nu ställer sig Moderaterna i Göteborg på Sverigedemokraternas sida och kräver ett totalstopp för fler flyktingar till staden. Till och med Sverigedemokraterna tycks förvånade.

I ett yrkande till kommunstyrelsen kräver Moderaterna att alla planer på tillfälliga bostäder för nyanlända stoppas. Inga nyheter så långt. Moderaterna har varit emot planerna sedan förra sommaren. Men nu går partiet ett steg längre: man vill också att Göteborg "och andra kommuner i samma situation" slipper ta emot fler flyktingar. 
Det är en ny och hårdare linje från Göteborgsmoderaternas sida.
Sverigedemokraterna ställer sig bakom idén och i ett (ovanligt långt) yttrande slår sig partiet för bröstet och förkunnar att det här ju faktiskt är precis vad de själva, i motvind, kämpat för sedan länge.
"En intressant aspekt på detta är att Moderaterna tidigare i skarpa ordalag kritiserade Sverigedemokraterna för den politik som man nu själv har valt. Men vi antar att det är fel tillfälle att hänga upp sig på sådana detaljer", skriver SD i sitt yttrande. 
Nej, för SD är det nog inte läge att hänga upp sig på någonting. 

"Inte många sprickor"

Men för de andra allianspartierna, kanske? 
Till skillnad från på riksplanet har inte många sprickor synts i den borgerliga fasaden i Göteborg tidigare. 
Men det här är en fråga som tydligt splittrar Alliansen. 
När det avgjordes av kommunstyrelsen på onsdagen gick Kristdemokraterna och Liberalerna på den rödgröna linjen. Moderaterna och Sverigedemokraterna fick stöd av uteslutne moderaten Martin Wannholt, men röstades alltså ned med 8-5.
Bortsett från att allt detta lämnar en del frågetecken om vart Göteborgsmoderaterna är på väg och hur det kommer att påverka det lokala allianssamarbetet har alltså egentligen inget hänt. Vilket också innebär att en annan högst relevant fråga blir hängande i luften: hur ska egentligen Göteborg klara att ta emot de nyanlända?
De 880 personer som anvisades till Göteborg enligt bosättningslagen under 2016 tog kommunen med knapp nöd och något för sent emot – men bara genom att öppna sovsalar, en lösning man i det längsta hade förkastat. 

Finns ingen färdig lösning

För att underlätta för kommuner som tidigare tagit ett stort ansvar ändrades i dagarna fördelningstalen för 2017, men inte mer än att Göteborg fortfarande ska ta emot över 1 000 nyanlända. Och för det finns i dagsläget ingen färdig lösning.
Det är svårt att säga annat än att stadens rödgröna ledning misslyckats med att få fram bostäder. I en ambition att bryta det mönster vi sett tidigare, att alla nyanlända bosätter sig i samma stadsdelar ville man placera tillfälliga bostäder på platser där det bor få nyanlända.
Vi har tidigare i GP ganska ingående redogjort för hur mycket tid, kraft och pengar som lagts på planerna – och hur extremt dåligt utfallet blivit.
Andra kommuner har varit mer framgångsrika med att verkligen bygga temporära bostäder, så att Moderaterna varit kritiska är i sig inget konstigt. Men partiet kunde ju förenat sin kritik med att lägga fram förslag på hur Göteborg bör göra istället för att leva upp till bosättningslagens krav.
Det är också vad allianskollegorna Liberalerna och Kristdemokraterna konstaterar i sitt avslagsyttrande: "att säga nej, utan att presentera några andra konkreta förslag, är olyckligt".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.