Analys: Kriskommission om förskolan. Någon?

Analys: Förskolan är bra för det mesta, enligt politikerna. Men förväntningarna matchas inte av resurser. Barn och personal kommer i kläm.

ANNONS
|

Sverige har en världsunikt väl utbyggd barnomsorg. Det kostar. Mycket. I GP:s granskning blir det tydligt att det är barn och personal som delvis betalar priset.

Efter GP:s publiceringar kommer ett pressmeddelande från det rödgrönrosa styret i Göteborg. Rubriken lyder: Ingen kö till förskolan längre. Det är sant, kön som funnits i 20 år försvann när stadsdelsgränserna flyttades, barngrupperna blev större och en mängd permanenta och tillfälliga förskolor byggdes. Det innebär inte att allt är frid och fröjd.

Förskolan är underfinansierad och pedagogerna har ofta ett omöjligt uppdrag. Många förskollärare som hört av sig till GP undrar över Skolverkets siffror på barngruppernas storlek och personaltätheten. De känner inte igen att de enbart skulle ha hand om drygt fem barn per person eller att grupperna skulle bestå av drygt 17 barn. Statistiken speglar sällan verkligheten ute på den enskilda förskolan.

ANNONS

Barnen kommer tidigt och går hem sent, även små barn har långa dagar. Det innebär att det under delar av dagen är tunt med personal i en redan glest bemannad verksamhet. Pedagogerna trollar så gott de kan, men är man tre personer på 23 barn på en förskola som är öppen 06-18 är det svårt att hinna med att se varje barn i ögonen. Så är det på förskolläraren Pernilla Kjellbergs arbetsplats i Torslanda, som jag skrev om i granskningen.

Sjukskrivningarna bland förskolans personal ökar. Rekryteringsbehoven, bara i Göteborg, ligger på mellan 300 och 400 nya förskollärare varje år. Lokalerna räcker inte till och många har lång resväg med sina barn på morgnarna och eftermiddagarna. Dessutom ska staden ta emot ett stort antal nyanlända barnfamiljer på ett vettigt sätt och kunna erbjuda förskoleplatser.

Både moderatledaren Anna Kinberg Batra och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) profilerar sig på förskolan som de ser som en pedagogisk resurs. De vill att ännu fler barn ska gå där. Kinberg Batra vill satsa en extra miljard på att minska antalet barn i grupperna och även regeringen har liknande förslag.

I dag går nästan en halv miljon barn på förskola i Sverige och antalet förskolor är strax under 10 000. Då räcker inte ens en miljard kronor särskilt långt.

ANNONS

2002 införde regeringen Persson maxtaxa i förskolan. I Göteborg är maxavgiften 1 313 kronor per månad. När barnet fyller tre år sänks avgiften till som mest 875 kronor. Det täcker knappt matkostnaden. 2010 skrevs läroplanen för förskolan om och det pedagogiska ansvaret utvidgades.

Maxtaxan gjorde att fler barn går i förskola samtidigt som en god del av den offentliga finansieringen togs bort. Den nya läroplanen ställer högre krav på pedagogerna. För att klara denna ekvation behövs helt enkelt mer pengar. Nu står politikerna vid ett vägskäl: slopa maxtaxan, höj skatten eller dra ner på något annat. Ett står i alla fall klart: Det kan inte fortsätta så här.

I kommunerna finns insikten om att förskolan är en humla som flyger trots små vingar. Men så är det med mycket av den kommunala verksamheten. En kriskommission är kanske inte svaret på hur förskolan ska få tillräckliga resurser, men en ordentlig kartläggning över tillståndet bortanför Skolverkets generella statistik borde ge rikspolitikerna en tankeställare.

GP GRANSKAR: Förskolan

Under tre dagar förra veckan publicerade GP artiklar om tillståndet i förskolan i Göteborg.

Vi har granskat synpunkter och anmälningar från framför allt föräldrar.

De är mest oroliga för sina barns säkerhet och trygghet och kopplar oftast ihop denna oro med de stora barngrupperna och de många vikarierna i förskolan.

ANNONS

Under 2015 satsade Göteborgs stad, med ett mindre stöd från regeringen, sammanlagt 50 miljoner kronor på att minska barngrupperna. Istället blev barngrupperna något större.

Sjukskrivningstalen och bristerna i arbetsmiljön på förskolorna fick politikerna att i december ta initiativ till en utredning om arbetsmiljön.

.

ANNONS