ANALYS: Högt tonläge i debatt om bidragsfusk

Kränkande eller ett sätt att se till att skattepengar hamnar där de ska? Sällan har tonläget varit så uppskruvat som när frågan om bidragsfusk debatterades.

ANNONS
|

Vi tar de från början. Moderatpolitikerna Hampus Magnusson och Maria Rydén har motionerat om åtgärder för att "motverka felaktiga utbetalningar och bidragsfusk". Det handlar om försörjningsstöd – det som tidigare hette socialbidrag – och motionen innehåller tre punkter. Två av dem talar om att man ska göra mer för att få ut bidragstagarna på arbetsmarknaden och att det ska krävas en motprestation för att få bidrag.

De är relativt okontroversiella för de flesta i fullmäktigesalen – om man bortser från att den rödgröna halvan tycker att det är så det ser ut redan idag, och att det mest är med i motionen för att etablera en bild av att bidrag delas ut kort och tvärs utan någon kontroll. Men den riktigt stora konfliktlinjen står vid den punkt som säger att kommunen ska införa utredare som ska motverka felaktiga utbetalningar och fusk, bland annat genom att göra oanmälda hembesök hos bidragstagare. Så gör man redan i dag i bland annat Helsingborg och Solna.

ANNONS

För Maria Rydén och Hampus Magnusson handlar allt detta om att se till att välfärdens pengar hamnar där de ska. "Om vi ska bygga acceptans för välfärdssystemen måste man kunna lita på dem. Det handlar inte om att jaga hederligt folk – men det finns i dag gangsters som lever på försörjningsstöd", sa Hampus Magnusson i debatten.

Men för flera av debattörerna på den andra sidan är det precis vad det handlar om: att misstänkliggöra och jaga redan utsatta människor. "Ni försöker desperat vinna väljare från SD. Ni är populistiska. Det här handlar om synen på människan. Ni drar alla över en kam. Ni kränker göteborgarnas integritet", sa Amalia Rud Pedersen (S).

Tonläget skruvades snabbt upp och Magnusson och Rud Pederson hade nog kunnat hålla på och svinga en bra stund om inte fullmäktiges ordförande bett dem släppa in fler i debatten. Nu gjorde det ingen större skillnad. Debatten fortsatte med nya röster som sa ungefär samma sak, även om det blev allt yvigare efter hand. Den ena stunden var allt vad kontroller hette av ondo. I nästa stund var det något som – även det – görs redan i dag, fast av den redan befintliga organisationen. Så: låt oss fundera på vad det här handlar om och varför det blir så heta känslor.

ANNONS

Göteborg betalar ut ungefär en miljard kronor i försörjningsstöd om året. De senaste åren har det fallit kraftigt. Delvis på grund av att stadsdelarna har blivit mer aktiva med att försöka få ut folk på arbetsmarknaden, men framförallt för att konjunkturen blivit bättre och jobben fler. Enligt motionärerna har de kommuner som börjat med hembesök också fått kraftigt fallande kostnader för försörjningsstöd. Kanske just för att de börjat med hembesök, kanske för att jobben blivit fler där också.

Märkligt nog var det ingen som reflekterade över detta. Lika underligt var att ingen ens lyfte frågan om hur stort problemet med fusk egentligen kan misstänkas vara – det borde vara en förutsättning för att veta om det är värt att anställa särskilda kontrollanter för att åtgärda saken. Oavsett vilket är det inte oproblematiskt att börja med oanmälda hembesök. JO har uttalat sig negativt och slagit fast att det är en metod som av integritetsskäl ska tillgripas endast i nödfall.

"Ett kontrollsamhälle eller ett tillitssamhälle", sammanfattade miljöpartisten Karin Pleijel de olika positionerna – och kanske är det inte svårare än så. Ingen i salen vill att skattepengarna hamnar i fel fickor. Men partierna har väldigt olika syn på hur man ska agera för att undvika det. Efter ett långt och intensivt meningsutbyte vann – till skillnad från i kommunstyrelsen – den rödgröna sidan, som i voteringen fick stöd av Vägvalet. Det blir alltså inga hembesök.

ANNONS
ANNONS