Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

ANALYS: Förtroendet faller efter varje avslöjande

Det ska inte mycket till för att folk ska säga "Muteborg". Därför bör kommunen se till att sätta stopp för det här. Nu.

På Gatubolagets verkstad där kommunens bilar lagas har alltså även släkt till bolagets chefer kunna svänga in. För ungefär en tredjedel av marknadspriset har bröder, brorsdöttrar, tidigare sambor och andra kunna få sin privata bil reparerad.
Detta avslöjade GP:s Per Sydvik i en serie artiklar som publicerats på gp.se under torsdagen.

LÄS MER: Kommunens verkstad ger gräddfil åt chefer

Ger bränsle åt oppositionen

Om inte annat ger det bränsle åt den borgerliga oppositionen i staden som ofta har svårt att förstå varför kommunen ska ägna sig åt sådant som den privata marknaden skulle kunna ta hand om. I det här fallet skulle det ha löst problemet direkt – om en vanlig verkstad lagade kommunens bilar skulle Göteborgs stads leasing AB knappast skjuta till skattepengar för att betala mellanskillnaden när släkt och vänner ville fixa bilen.
Men det är ju faktiskt precis vad de gör i dag.
Våren 2010 sände SVT:s Uppdrag granskning ett program som blev startskottet på en intensiv bevakning av det som kom att kallas muthärvan i Göteborg, och som gav staden dess mindre smickrande smeknamn Muteborg.

LÄS MER: Expert i kommunal rätt: "Detta underminerar förtroendet för kommunen"

Lovade gå till botten med härvan

Det är svårt att säga annat än att staden tog anklagelserna på allvar. Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anneli Hulthén (S) lovade att vända på varenda sten för att gå till botten med det som hänt och en oberoende granskningskommission tillsattes. Kommissionens slutrapport innehåller tio rekommendationer framåt.
Gott så. Men man kan fråga sig om ens alla chefstjänstemän i staden orkat läsa fram till första delen, där kommissionen slår fast att ”korruption är maktmissbruk där politiker och tjänstemän utnyttjat sin ställning för att på ett otillbörligt sätt ... erhålla direkt eller indirekt personlig vinning för sig själv eller närstående”.

LÄS MER: Vd: "Det känns väldigt olustigt"

För slirandet med offentliga medel har fortsatt. På hög och låg nivå.
• För drygt ett år sedan avslöjade GP hur ett arbetsfordon för park- och naturförvaltningen använts vid stensättning utanför en privat lyxvilla i Alingsås. Det ledde senare till att två anställda åtalades för att ha stulit 100 ton sten ur kommunens förråd.
• GP har också avslöjat hur en numera avsatt chef för Naturhistoriska museet anställt släktingar. En utredning som följde talade om en kultur där det ansågs okej att äta gratis i kaféet och att låna med sig prylar hem, utan att ta med dem tillbaka. Nu sorterar Naturhistoriska förvisso under regionen, men skandalerna skvätter ändå ned Göteborgs varumärke.
• Under förra året avslöjade GT hur en chef i stadsdelen Angered haft en alltför nära relation till en konsult som fått uppdrag av förvaltningen värda närmare 700 000 kronor. Avslöjanden som ledde till att stadsdelsdirektören senare fick sparken.

Ger samma reaktioner

Efter varje avslöjande kommer reaktionerna: "Göteborg är Göteborg ..." "Muteborg".
Det är full begripligt. Kommunledningen ska nog inte bara ta det som ett tecken på att stadens rykte är i fara – även om det självfallet är illa nog och en tydlig signal om att det här måste få ett stopp.
Den riktigt stora risken är att allmänhetens förtroende för samhället urholkas.
Om folk ska kunna lita på ett samhälle måste samhället behandla alla lika. Fattig eller rik. Titel eller inte. Släkt med Gatubolagets chefer eller en vanlig grå medborgare.
Det blir helt enkelt svårare att motivera folk att betala skatt eller göra rätt för sig i största allmänhet, när de vet att det – till exempel – går att få laga bilen billigare om man har rätt kontakter inom kommunen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.