Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Adam Ihse 

ANALYS: Budgeten måste ge resultat

Någon kallade det skolavslutning. Det är nog rimligare att se framåt: med den här budgeten behöver de rödgröna visa resultat. Alliansen har flyttat fram positionerna inför nästa års val.

Budgeten är en politikens skolavslutning, fick vi höra under debatten. Poängen var att det är nu de lägger fram det de jobbat med under året. Politiska tankar, idéer och visioner.

Visst, så kan man förstås se det.

Men medan skoleleverna kan ta sommarlov och slappna av, så måste politikerna nog snarare lägga in en högre växel. Framförallt i år.
De rödgröna pekar ut ett antal prioriterade områden i sin budget.

• De klyftor som växt under de senaste åren måste minska. Människor ska ha mer lika förutsättningar att lyckas oavsett var i staden de växer upp.

• Tryggheten ska öka. Folk ska inte behöva vara rädda på kvällarna.

• Sjuktalen bland de kommunanställda ska pressas ned.

Och det är nu, med den här budgeten, som de måste visa att de har svaren på de här utmaningarna – och andra som staden står inför – om de vill ha förnyat förtroende i nästa års val.

Under debatten raljerade KD:s gruppledare David Lega över ett rödgrönt uttalande om att det märks vem som styr. Han sa att om han styrt staden i 23 år och problemen var så stora som de är nu, så hade han nog sagt att det inte spelar någon roll vem som styr.

En kvick replik som faktiskt säger ganska mycket om hur läget i kommunen är just nu: det finns ett och annat som inte fungerar särskilt bra – och Alliansen tycks mer övertygade än någonsin om att det hade sett bättre ut med ett annat styre.

Som näringspolitiken, där oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) försöker hamra in bilden att det är den politik de rödgröna driver och de signaler de styrande partierna sänder ut som gör att staden faller på företagsrankningarna.

Eller bostadsbyggandet. Här pekar de rödgröna på att det byggs mer än det gjort på 40 år och att ännu fler planer är på gång. Svaret från Alliansen är givet: det har ju knappt byggts någonting på 40 år och bara planer löser ingen bostadsbrist.

Och, som sagt: det handlar om att visa resultat. Det oket får den som styr finna sig i att bära.

Medan Alliansen försökte skruva upp tonläget i debatten försökte de rödgröna emellanåt tona ned skillnaderna. I alla fall när det handlade om skolan. Där framstod det snarast som att de styrande partierna ville komma undan en svårhanterlig diskussion om sjunkande resultat i skolan och om läget i stadens förskolor.

Nu finns det ju visserligen en blocköverskridande överenskommelse just när det handlar om skolans organisationsform, men i övrigt finns det en del tydliga skillnader. Både i den frågan och andra.

Den röda tråden i Alliansens budgetförslag är att mycket av det som inte är absolut nödvändigt är bortplockat. Subventioner till kollektivtrafiken tas bort. Skolungdomar får klara sig utan busskort under sommaren. Förskoleavgifter tas ut under hela året. Och så vidare. 
Pengarna läggs i stället till stor del på förskolan, skola och äldreomsorg. Välfärdens kärna.

De rödgröna tycker att Alliansen slår mot dem som har det sämst – och att de försöker rasera arbetet med att jämna ut klyftorna i samhället. Det arbete som de rödgröna i stället vill utveckla. Alliansen ser det förstås precis tvärtom, att det bara är genom en ordentlig satsning på utbildning som man på sikt kan jämna ut skillnader.

Gott så. Tydliga alternativ för väljarna – och precis som väntat vann det rödgröna förslaget voteringen. Hur väl det visar sig leverera kan mycket väl avgöra nästa års val.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.