Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Amir, 12, höggs till döds – 13-åring frias från mord

Amir, 12 år knivhöggs till döds på Utmarksskolan i Kortedala i mars. En 13-årig skolkamrat omhändertogs misstänkt för mord mot sitt nekande. I juni väcktes en bevistalan. Nu meddelar tingsrätten att den anser att 13-åringen inte är skyldig.

Det var i slutet på mars som ett bråk utbröt på Utmarksskolans skolgård. Två pojkar som sedan tidigare varit vänner hamnade i en konflikt som slutade med att en pojke, som idag hunnit fylla 14 år, knivhögg 12-årige Amir i halsen så illa att han senare avled.

Nu meddelar Göteborgs tingsrätt att pojken agerat i nödvärn. 13-åringen ska ha uppfattat att Amir burit en kniv och tingsrätten skriver även att pojkarna provocerat varandra.

13-åringen anses därför varken skyldig till mord eller det i andra hand av åklagaren yrkat synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Angående det rån som 13-åringen utsattes för i anslutning till händelsen döms nu en 16-årig pojke till ungdomsvård, han ska även betala skadestånd till 13-åringen.

LÄS MER: Misstanken: 13-åringen rånades – sen mördade han Amir

13-åringen agerade i självförsvar

I sin bedömning tar tingsrätten upp flera aspekter av händelseförloppet som betydelsebärande. Det slås fast att 13-åringen utdelade det dödande knivhugget mot Amir och även att våldet är så pass allvarligt att det inte står i proportion till det självförsvar, så kallat nödvärn som lagen ger rätt till.

Det finns däremot en bestämmelse som ger möjlighet till undantag, så kallad ”nödvärnsexcess.”

– Det har skrivits böcker om den termen. Det är svåra juridiska begrepp som tingsrätten tillämpat, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare.

Tingsrätten bedömer att 13-åringen befunnit sig i en utsatt situation då han precis innan gärningen blivit rånad på bland annat sin jacka och keps. Samtidigt har det slagits fast att han blivit filmad under rånet, vilket senare lagts ut på sociala medier.

LÄS MER: Barn som dödar barn – extremt sällsynt

Innebar en oerhörd stress

Under förhandlingen hördes en läkare som gjorde bedömningen att 13-åringen befunnit sig i ett tillstånd som varit oerhört psykiskt stressande. Utifrån det anses därför det övervåld som knivhugget i halsen inneburit ett resultat av att pojken inte kunde besinna sig.

– Det har funnits omfattande omständigheter kring händelsen som gjort att min klient inte kunnat kontrollera sitt handlande. Förutom det rån han utsattes för samma dag finns det flera andra tillfällen då han varit utsatt, säger David Breitfeld, 13-åringens advokat.

Ovanligt att barn dödar barn

Rättegången som genomfördes i form av en bevistalan är ovanlig. Det är något som tillämpas när barn under 15 år är inblandade och syftar till att utreda skuldfrågan utan att ge någon påföljd. I detta fallet var det socialtjänsten som begärde en prövning för att kunna få ett underlag i sin bedömning om hur pojken ska omhändertas.

Kammaråklagare Mats Ihlbom uppger att han är nöjd över att själva gärningen är utredd och ser det som mindre troligt att det blir en överklagan.

– Tingsrätten har slagit fast vem som utdelat det dödliga våldet. Jag tycker det är ett logiskt och genomarbetat beslut. Det är troligt att vi sätter punkt här och nu men jag ska först läsa klart domen och prata med målsägandebiträdet, säger Mats Ihlbom

LÄS MER: Bevistalan mot 13-åring efter skolmord

LÄS MER: Amir, 12, dog efter knivattacken: "Glad och kärleksfull pojke"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.