Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Amhults kyrka årets bästa byggnad

Den nya kyrkan i Amhult i Torslanda är årets bästa byggnad i Göteborg.

För fyrtiotalet år sedan donerade det barnlösa grosshandlarparet Per och Alma Olsson 100 000 kronor till Göteborgs stad. Avkastningen av detta kapital delas ut i form av ett pris till den byggherre som under det gångna året färdigställt den bästa byggnaden i staden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Byggnaden ska enligt statuterna "motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav".

På torsdagen meddelade stadsbyggnadskontoret att juryn bestämt sig. Årets bästa nya byggnad är Amhults kyrka i Torslanda.

"Templet" är ritat av Sweco Architects AB genom Margareta Diedrichs. Byggherre är Svenska kyrkan.

Juryn, som utses av kulturnämnden, motiverar sitt beslut med att kyrkan i Amhult är "något så ovanligt som ett solitt stycke arkitektur, i ordets bästa och mest ovanliga betydelse".

Byggnaden anses ner i minsta detalj vara genomtänkt och "kvalitet och långsiktighet har för ovanlighetens skull tycks fått råda över trender och kortsiktiga intressen".

Med den nya kyrkobyggnaden har stadsdelen Amhult inte bara fått sin finaste byggnad hittills, utan dessutom sin självklara mittpunkt, avgör juryn.

Bland tidigare mottagare av grosshandlarparets pris märks Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås och Kville saluhall på Vågmästareplatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.