Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Amerikanska kycklingjätten till Göteborg

Kycklingälskare har läge att se fram emot sommaren. Den amerikanska snabbmatsjätten med kycklingfokus slår snart upp portarna i Göteborg.

Amerikanska KFC (Kentucky Fried Chicken) kommer snart till Göteborg, meddelar man på sin svenska Facebooksida.

Exakt när restaurangen kommer att öppna är ännu inte känt, men nu har företaget startat rekryteringsprocessen till snabbmatsrestaurangen. Det är många nyfikna som har kommentaret företagets post på sociala medier, många vill veta när den öppnar och vart den kommer att ligga. Enligt representanter från svenska KFC "siktar man på att öppna under månadsskiftet maj/juni" vid Harry Hjörnes plats i centrala Göteborg. 

Martin Jallinder är projektansvarig hos KFC. Han kan inte ge några detaljer i dagsläget, men bekräftar den information som företaget har gått ut med på sociala medier om att en restaurang är på väg.
– Vi kommer att gå ut med mer information så snart vi har, säger han.

Detta är inte den första KFC-restaurangen i Sverige. Företaget finns sedan tidigare i Lockarp där man etablerade sig 2015 samt Karlstad som öppnade sommaren 2016.

Många stora kedjor

Göteborg har de senaste åren lockat allt fler kedjor till att etablera sig i staden. De senaste i raden är klädmärkena Victorias Secret, Michael Kors och Best of Brands.

– Ju fler stora märken som kommer desto fler lockas att öppna, men blir det för många så kan de drunkna i mängden, har Ulrika Holmlund, konsumtionsforskare på Handelshögskolan, tidigare sagt till GP.

Under hösten har även inredningskedjan Zara Home öppnat sin första butik i Göteborg - och även H&M är på gång med att ta kedjans inredningskoncept till Femmanhuset. 

Långsiktig plan

Kommunen har sedan tidigare tagit fram en strategi för handels utveckling i Göteborg - och en övergripande handelsutredning för Göteborgs stad. Där har man tittat på befolkningstillväxt, konsumtionsvanor, vart man kan etablera handel och var det finns luckor i stadens område.

– Inom detaljhandeln i Göteborg kommun, har jobben ökat med 1000 stycken under 2015. Kommunen fastighetsägarna och handelsföretagen samarbetar och är på rätt väg, säger Linda Kroon på Svensk Handel i Göteborg.  

Fått skarp kritik

KFC grundades i USA 1930 av Harland Sanders som även agerar som företagets logotype. Under åren har man etablerat sig i en rad olika länder men det har inte alltid gått smärtfritt. Bland annat har KFC fått skarp kritik för dålig djurhållning, koppling till fetma och negativ klimatpåverkan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.