Amber älskar att vara på hunddagis

När Amber skulle börja på hunddagis i ett-årsåldern valde husse och matte hunddagis med omsorg. Det skulle även ligga när hemmet och jobbet. – När jag parkerar bilen utanför och öppnar bagageluckan, flyger hon ur bilen, säger Martin Ripendal.

ANNONS
|

I dörren möter oss en glad och energisk tjej på drygt 13 kilo, och med svansen glatt viftande. Hon heter Amber, är tre och ett halvt år och är en staffordshire bullterrier, och hon vill gärna leka. Amber bor hemma hos Martin Ripendal och Amanda Wallace, hon är deras första hund. När hon var drygt ett år började hon på hunddagis på heltid. Innan dess löste de det med hundvakter. När de skulle välja hunddagis googlade de runt och läste omdömen och besökte ställen.

– Det som var viktigt för oss var att det låg nära hemmet och jobbet, säger Martin Ripendal.

ANNONS

Amber älskar sitt hunddagis berättar Martin Ripendal.

– När jag parkerar bilen utanför och öppnar bagageluckan, flyger hon ur bilen, säger han.

Var ni "valplediga"?

– Jag hade sparat semester och var ledig tre veckor vid jul. Och fick jobba hemifrån de första månaderna tack vare en snäll arbetsgivare. Jag och min fästmö bytte av varandra sen, berättar han.

Martin Ripendal tycker att det är både positivt och negativt att allt fler öppnar hunddagis. Han tycker att det är viktigt att de genomgått utbildningar som hunddagisutbildning, att de kan hundar, att de vet hur de skall kontrollera ett stort antal hundar.

– De skall vara flockledare, säger han.

Inte borta längre än tre timmar

Är det bra att det finns en regel för hur länge en hund får vara ensam?

– Jag tycker det är jättebra, vi försöker att aldrig vara borta längre än tre timmar från henne. Tar man sig an och skaffar hund, skall man ta sig den tiden den behöver. Det är ju inte bara ett husdjur, säger han.

Att ha hund kräver bra planering, han berättar att de planerar att resa bort i juni på semester och redan nu funderar på hur de skall lösa det för Amber.

– I juni är hunddagiset öppet till skillnad från i juli. Så de som skall passa henne kan lämna och hämta henne där när vi är borta.

ANNONS

En stor förändring

Vad tycker du en blivande hundägare skall tänka på inför hundköpet?

– Att se över hur man lever och förstå att det kommer att bli en stor förändring. Det är lite som att skaffa barn. Rätt tid och plats i livet. Sen rekommenderar jag att gå en valpkurs, där får man lära sig få kontakt med sin hund, olika kommandon, koppelträning, allt hur man hanterar en hund, säger Martin Ripendal.

Vad är det bästa med att vara hundägare?

– Det är all närhet och kärlek man får och att man kommer ut. Jag får mycket frisk luft genom de långa promenaderna oavsett väder. Amber hatar regn och är inte alls sugen att gå ut när hon sticker ut nosen, men när hon väl kommit ut det ok.

ANNONS