Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/21

Alternativt EU-toppmöte i protest

Under fredagskvällen samlades nätverket Det alternativa EU-toppmötet för att protestera mot unionens politik. Men de stora protesterna uteblev när EU:s ledare intog Göteborg.

Organisationen Det alternativa EU-toppmötet hade hoppats på minst 2 000 deltagare på förhand. Enligt polisens uppskattning var det dock bara drygt 200 personer som slöt upp på Gustaf Adolfs torg. 

– Det är nog vad man kan förvänta sig en kall novemberkväll, säger Per Hernmar, vice ordförande i folkrörelsen Nej till EU som var en av initiativtagarna till manifestationen. 

"Innehållslös deklaration"

Förutom Nej till EU stod en rad organisationer, som Jordens vänner, Socialistiska partiet och Kommunistiska partiet, bakom protesterna. Per Hernmar menar att uppslutningen speglar det svala intresset för EU. 

– Är det några som ska vara oroliga för det är det EU-ledarena och de är livrädda. De samlas på Eriksberg för att skriva på en innehållslös deklaration. De har haft 20 år på sig att visa vad de går för och det enda de har visat är åtstramningar, privatiseringar och ökade klass- och löneskillnader, säger han. 

Förslaget: Union mellan nordiska länderna

Från foten av Gustaf Adolf-statyn talade bland andra Matilda Brinck Larsen från frivillighetsorganisationen Agape, Boye Ullman från norska Nei till EU och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Det sistnämnde framhöll att Sverige bör lämna EU.  

– Det är inte de sociala progressiva rörelserna att rädda storkapitalets projekt, sa hon. 

Som alternativ föreslog hon en union mellan de nordiska länderna. 

– Då skulle vi kunna säga att det här är trademark jämställdhet, välfärd, arbetstagares rättigheter, yttrandefrihet och skydd för flyktingar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.