Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Almirante Storni.
En månad efter att branden på Almirante Storni bröt ut flyttas nu fartyget från Göteborgs hamn. Bild: Anders Ylander

Almirante Storni har lämnat Göteborgs hamn

En månad efter att en kraftig brand utbröt på Almirante Storni i Göteborgs skärgård har lastfartyget nu lämnat Göteborgs hamn.
– Det känns bra. Det var ett gott samarbete, säger Erik Waller, vice hamnkapten på Göteborgs hamn.

Lastfartyget Almirante Storni, som för nästan en månad sedan började brinna strax söder om Vinga i Göteborgs skärgård, har sedan den 11 december legat i Göteborgs hamn.

– Det primära då var ju att släcka branden. De fick inte riktigt bukt med den ute på vattnet, så för att släcka branden fullt ut så var de tvungna att lossa delar av lasten, säger vice hamnkapten Erik Waller.

LÄS MER: Almirante Storni framme i Göteborgs hamn – så ska branden släckas

LÄS MER: Räddningstjänsten avslutar insatsen på Almirante Storni

På väg till Lysekil

Efter att räddningstjänsten avslutade sin insats påbörjade haverikommissionen en teknisk undersökning av fartyget som sedan efterföljdes av reparationer.

Men efter att både kommissionen och arbetarna lämnat platsen har Almirante Storni vid 8-tiden på söndagsmorgonen åkt från hamnen – för att styra mot Lysekil. Någonting som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Där ska man lossa resten av den oskadade lasten, de har bättre möjligheter än oss att lossa den här typen av gods, säger Erik Waller.

Därefter ska fartyget gå på varv för ytterligare reparationer, och morgonens avfärd markerar således avslutningen för det omfattande arbetet med lastfartyget.

Så, hur känns det nu då?

– Det känns bra. Det var ett gott samarbete mellan de olika parterna och det skönt att få ett kvitto på att samarbetet fungerar bra, säger Erik Waller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.