Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolan har inslag som strider mot lagen, bland annat obligatorisk bön i moskén.

Allvarliga kränkningar på Römosseskolan

Godtycklig betygssättning och kräkande behandling av elever. Römosseskolan får nu skarp kritik av Skolinspektionen.

Skolinspektionen riktar nu mycket allvarlig kritik mot Römosseskolan i Gårdsten. Skolan är en fristående grundskola med muslimsk inriktning.

Missförhållandena pågick under den tid som den moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi var rektor på skolan, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion på onsdagen.

– Kränkningarna är väldigt allvarliga, både de som vi har kommit fram till och de som nämns i de anmälningar som ligger till grund för den här tillsynen, säger Hans Larsson, enhetschef på Skolinspektionen i Göteborg till Ekot.

Exemplen i Skolinspektionens rapport handlar om lärare som är fysiskt hårdhänta mot elever och att de blundar för att pojkar kränker flickor på skolan. Dessutom ska betygssättningen på skolan vara godtycklig och förefaller gynna pojkarna.

Enligt Skolinspektionen har några åtgärder vidtagits på skolan.

– Men det finns fortfarande mobbningsfall och uppgifter om lärare som inte beter sig som de ska gentemot eleverna, säger Hans Larsson.

Abdirizak Waberi säger till Ekot han att han inte har läst rapporten och att han heller inte längre prioriterar de här frågorna sedan han kom in i riksdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.