Tord Karlsson (S) tillsammans med Ann-Sofie Hermansson och Jonas Attenius i samband med att han utsågs till kommunalråd 2016. Ett och ett halvt år senare tvingades han lämna.
Tord Karlsson (S) tillsammans med Ann-Sofie Hermansson och Jonas Attenius i samband med att han utsågs till kommunalråd 2016. Ett och ett halvt år senare tvingades han lämna. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Allvarlig revisionskritik mot intraservice

Allvarligaste formen av kritik och hot om att ansvarsfrihet inte ska beviljas. Revisorernas dom över nämnden för intraservice är hård.

ANNONS
|

Stadsrevisionen riktar en anmärkning – den allvarligaste formen av kritik – till både intraservice och idrott- och föreningsnämnden. Och i fallet intraservice går revisionen alltså ett steg längre och rekommenderar att kommunfullmäktige inte ska bevilja nämnden ansvarsfrihet. Något som i förlängningen kan leda till att kommunfullmäktige avsätter hela nämnden.

De ledamöter som är nya i nämnden sedan i höstas är dock undantagna från kritiken.

Senast det hände i Göteborg att en nämnd inte beviljades ansvarsfrihet var 2010. Då handlade det om den dåvarande stadsdelsnämnden Södra Skärgården.

– Men intraservice är värre än Södra Skärgården,säger Lars Bergsten (M), ordförande i stadsrevisionen.

ANNONS

Det började med resorna

Bakgrunden har GP berättat tidigare: det började med att stadsrevisionen inledde en granskning av hur köpet av Office 365 gått till, sedan man uppmärksammats på att det inte tagits något beslut av fullmäktige i frågan.

Ganska omedelbart kom det in tips om att man borde gå vidare med en större granskning av förvaltningens resor – och i mitten av oktober förra året presenterade revisionen sin rapport.

Den visade att de flesta möjliga regler brutits. Det saknades underlag om resornas syfte, resorna var längre än motiverat, det fanns inslag av nöjen som det var oklart vem som betalat. Och så vidare.

– Jag sa redan då att det var det värsta jag sett.Och då hade vi bara tittat på resorna, säger Lars Bergsten.

Lät sig bjudas

Sedan dess har ytterligare tillkommit som vittnar om en osund kultur. Det handlar om täta band mellan kommunanställda och leverantörer. GP har tidigare berättat om en tjänsteman, som lät sig bjudas på barhäng och fotbollsmatcher av en leverantör som han var ansvarig för ett 60-tal avtal med.

LÄS MER: Förtroendet är svårt skadat

Dessutom har intraservice genomgående försvårat stadsrevisionens arbete genom att inte lämna ut de handlingar som efterfrågats. Något som är mycket ovanligt – och i förlängningen ett demokratiproblem – konstaterar Lars Bergsten.

ANNONS

– De har haft dålig ordning på handlingarna. Det här har varit osnyggt från början till slut.

Den tidigare förvaltningschefen var en av dem som bar upp den här kulturen, enligt Lars Bergsten.

Osanna uppgifter

– Jag kanske inte ska uttrycka det som att han ljög oss rakt upp i ansiktet. Men han for med osanning. Sedan den första rapporten presenterades har hela presidiet i nämnden bytts ut. Moderaterna lyfte bort sin representant direkt, miljöpartisten som var vice ordförande lämnade också – officiellt på grund av ändrade arbetsuppgifter.

LÄS MER: 18 månaders avgångsvederlag till sparkad chef

LÄS MER: Tord Karlsson blir av med jobbet

Nämndens ordförande Tord Karlsson (S) fick kliva av i slutet av januari, med förklaringen att ”situationen blev ohållbar” eftersom han aldrig fick chansen att tala om annat än skandalen. Om fullmäktige väljer att gå på stadsrevisionens linje och inte bevilja ansvarsfrihet kan fullmäktige också välja att avsätta övriga ledamöter i nämnden, så som den såg ut fram till dess att skandalen rullades upp.

ANNONS