Allt läcker vid plus

ANNONS
|

Det är framför allt brunnar som är igenproppade av snö och is, isproppar i hängrännor och stuprör samt fyllda rännstenar som orsakar läckorna.

På Bågskyttestigen i Änggården dånar vattenpumpen som tömmer källaren på vatten. Garagedörren är öppen och där inne skymtar en bil. Den är troligtvis förstörd.

Utanför står fyra av de sex personerna som bor i kollektiv i huset. En ihoprullad fårskinnsfäll flyter ut på gården tillsammans med hopvikta mjölkkartonger.

- Här kommer det som skulle till återvinningen, säger Lina Karin Kånåhols, en av de som bor i huset.

De kan inte annat än att skratta.

- Det går inte att göra något annat, man kan inte ta in det riktigt. Men det är väldigt tråkigt. Efterarbetet kommer att vara det svåra, säger hon.

ANNONS

När hon parkerade bilen i garaget på lördagskvällen klockan 19 var det ingenting. I går morse vid 10-tiden upptäckte hon att hela källaren var vattenfylld.

- Då ringde vi hyresvärden och brandkåren. De började pumpa bort vatten strax innan tolv, men de fick åka och hämta en större pump, säger hon.

Hon hoppas att de kan få undan vattnet snart så att de kan gå omkring och lasta grejer, mycket är troligtvis helt förstört. De hyr huset av kommunen och har bara bott där i två månader.

- Vi har skottat och rensat brunnar så jag vet inte hur det kunde bli så här, säger Lina Karin Kånåhols.

Även snö på tak är ett återkommande problem för Räddningstjänsten. Under söndagsförmiddagen kämpade deras män med att skotta bort snö från taket på Blåsutgatan 7 i Majorna. Där hade smältvatten börjat rinna in och hotade 25 lägenheter.

Räddningstjänsten har också fått in ett antal automatlarm, som går igång på grund av fukt och kondens.

- Vi åker till platsen och tar reda på varför det läcker. Hotar det stora värden eller vitala installationer åtgärdar vi. Men vi kan inte ta allt rakt av. Ofta är det fastighetsägarens uppgift, säger Bengt Andersson, LC-ledare vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS

Han menar att det inte är så lätt för människor att stå emot vädrets makter just nu, när plusgraderna tar över efter en längre tids kyla. En del kan ju ångra att de inte skottat bättre eller att de borde ha köpt den där pumpen.

– Vi hjälper till inom rimliga gränser, säger Bengt Andersson som kan räkna med att töandet fortsätter åtminstone till i mitten av kommande vecka.

En av de drabbade är Joacim Eriksson som blev upprörd över bostadsföretagets Poseidons svar när han anmälde att det läcker in vatten via kabellister i taket. Dessutom var det samma sak förra året.

– Poseidon svarade att de inte har jour på helgerna om vattnet kommer utifrån. Det är verkligen en dålig policy av allmännyttan.

Han bor på åttonde våningen i Lövgärdet, i ett hus med platt tak. Snön samlas innanför en sarg med stuprören utanpå. Joacim gissar att där är stopp av is och snö.

– Nu rinner det vatten längs kökstapeterna och väggen börjar bukta. Jag har lagt en handduk under droppandet. Den måste jag vrida ut med jämna mellanrum.

ANNONS