Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt klart för nya badpiren i Askim

Snart smäller det. Eller kanske snarare plumsar. Landets längsta badpir ska invigas vid Askimsbadet.

Det var smockat med folk på den finkorniga stranden vid Askimsbadet på torsdagsförmiddagen. Den långgrunda Askimsviken lockar barnfamiljer från hela stan och den som vill ha parkering en solig dag gör bäst i att antingen vara ute i god tid eller packa ner lite extra tålamod i kylväskan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På vänstra sidan stranden sticker en 259 meter lång betongpir ut i havet. Boxar i trä är utplacerade här och där på piren och breda ramper längs sidorna leder ned i vattnet. Det hela ser inbjudande ut. Särskilt för den som inte kan eller vill vada hundratals meter för att komma ut på djupare vatten.

- Jag tror att det bli väldigt bra, inte minst för äldre och för personer med funktionshinder, säger majbon Anders Wernqvist som är i Askimsviken och badar för andra gången denna veckan.

Under torsdagen var piren fortfarande inte öppen. Byggnadsarbetare gick och putsade in i det sista och stora gallergrindar spärrade vägen för dem som ville tjuvstarta.

- I onsdags var det lite komiskt här. Då var det hur mycket barn som helst som klättrade upp på piren och personalen hade fullt upp med att tala om för dem att de inte fick vara där ännu, säger Anders Wernqvist.

Alla vi pratar med på badplatsen är på ett eller annat sätt positiva till den nya piren. En del lyfter fram själva arkitekturen medan andra längtar efter att kunna komma ut till djupare vatten på ett smidigt sätt.

Men från och med fredag ska den rekordlånga piren vara öppen. Firandet startar klockan 12 och invigningsbandet ska klippas av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén. Sen är det fritt fram för bad och solbad vid piren.

- Jag tycker att den är jättefin och den behövs, för man har verkligen saknat den gamla badbryggan, säger Samantha Svensson, som tidigare bott i Askim och minns den gamla bryggan som blåste sönder för nio år sedan.

Den som badar när det bara är riktig högsommarvärme gör bäst i att passa på innan helgen. För redan på lördag väntas ökad molnighet i Göteborgsområdet och det blir risk för regn.

- Under natten mot söndagen kommer ett lite mer omfattande regnområde som ger ihållande regn. Det är lite osäkert hur det kommer att sträcka sig men det kan vara så att det går i en bana norr om Göteborg, säger Per Holmberg, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Från söndag och fram i nästa vecka ser det ut att bli svalare väder med runt 20 grader och växlande molnighet.

Är värmen över nu då?

- Nej, den kan komma tillbaka i slutet av nästa vecka. Det finns sådana tendenser, säger Per Holmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.