Bild: TT/ Jonas Lindstedt
Bild: TT/ Jonas Lindstedt

Allt fler skönhetssalonger får frågor om att ta bort hår på barn

Allt fler skönhetssalonger får frågor om att ta bort hår på barn. När GP:s reporter utgav sig för att vara mamma till en elvaåring svarade fem av tio salonger i Göteborg ja till underlivsvaxning.– Ja visst. I dag? Ska det vara brasilianskt eller bara bikinilinje? var ett av svaren.

ANNONS
|

Skönhetsbranschen är oreglerad. Vem som helst får utföra nästan vilken behandling som helst, på vem som helst. Samtidigt kryper intresset för olika behandlingar, som vaxning, ner i åldrarna. På nätet kryllar diskussionsforum av mammor som undrar i vilken ålder det är okej att raka eller vaxa sina döttrar – en del så unga som tio år.

Annica Joensuu, ordförande för Sveriges Hudvårdsterapeuters Riksorganisation, säger att det blir allt vanligare att hennes medlemssalonger ringer för att fråga om råd när det gäller unga.

– Min känsla är att det oftast är mammorna som trycker på om hårborttagning, inte barnen själva. Jag säger till salongerna: ni får inte säga ja. Säg att de kan prova att raka eller använda hårborttagningskräm, och så får de komma tillbaka när de är 18.

ANNONS

Men endast en liten del av Sveriges alla hudterapeuter är medlemmar i SHR, och de som inte är det får sätta upp sina egna regler. Frågan är hur långt ner i åldrarna de är beredda att gå.

Okej för en elvaåring

Vi bestämmer oss för att ringa runt till skönhetssalonger i Göteborg och fråga om de kan tänka sig att vaxa reporterns snart tolvåriga dotters ben samt mellan benen. Salongerna vi ringer är helt vanliga salonger som hamnar högt upp vid en Google-sökning. Av tio salonger säger fem nej, och hänvisar till olika åldersgränser de själva satt upp. Men fem säger ja.

Några dagar efter den första rundringningen ringer vi upp de som sagt ja för att höra hur de resonerar. Refräsch Hud & Kroppsvård i Önnered ger nytt besked:

– Nej, nej, nej. Vi skulle aldrig säga ja till det, hon som svarade i telefonen uppfattade inte att du sa tolvåring utan tonåring, säger ägaren Anna Eriksson.

Hon säger att en 14–15-åring skulle kunna vara aktuell för vaxning – av benen. Bikinilinje får man vänta ett par år med. Och brasiliansk vaxning, alltså vaxning där man tar bort precis allt hår, gör salongen inte på någon.

– Det kommer vi aldrig göra, vi tycker inte att det känns bra för oss, förklarar hon.

ANNONS

Att andra salonger kan tänka sig att vaxa tolvåringar tycker hon är sjukt.

– Ja, det tycker jag verkligen. Har man ens något hår då? Och måste allt börja så tidigt, kan man inte få längta efter att få göra något när man är lite äldre?

Först ja, sedan nej

I Frölunda gav en salong ett tvärsäkert ja vid första uppringningen. När vi ringer upp igen ändrar de sig. Ägaren verkar först inte förstå vad det handlar om:

– Vill du boka en tid?

Nej, jag ringer för att höra lite hur ni tänker kring vaxning, eftersom ni sa ja till att vaxa en elva-, snart tolvåring mellan benen när jag ringde för en dryg vecka sedan.

– Nej, det gör vi inte. Inte en tolvåring.

Okej, så det har blivit något missförstånd?

– Ja.

En av salongerna som sagt ja ligger på Hisingen. Ägaren suckar när vi ringer upp igen.

– Jag tyckte det var en konstig mamma. Det är första gången jag får frågan om en så ung, säger ägaren, som vill vara anonym.

Varför svarade du ja, då?

– För att jag har vänner från andra länder vars döttrar tycker det är jättejobbigt att de har mycket hår. Man får se från individ till individ tycker jag. Har man bara lite ludd är det väldigt onödigt, tycker jag.

ANNONS

Borde det finnas åldersgränser?

– Det har jag svårt att se, det är ju så individuellt. Och det verkar som att samhället blir råare. Man kan säkert bli grovt retad om man har för mycket hår.

Även en klinik i Angered säger ja – om föräldern ger sitt tillstånd. Ägaren som driver salongen säger att det är ovanligt att så unga kommer till salongen, men 14–15-åringar är inte så ovanligt.

– Då handlar det i och för sig inte så ofta om vax, utan mer om laserbehandling som tar bort håret permanent.

Är det rimligt, tycker du, att så unga vill ta bort allt hår?

– När jag var tolv hade jag jättemycket hår. Jag visade mig inte för folk, klädde aldrig av mig inför andra. Hade någon erbjudit mig att ta bort håret hade jag blivit jätteglad, säger ägaren.

Så du känner med barnen?

– Ja, jag vet att man kan må psykiskt dåligt av att ha för mycket hår. Och eftersom du ringde som mamma tänker jag att du vet hur ditt barn mår. Men man ska vara medveten om att unga personer har tunn hud, och att det kan göra väldigt ont på dem.

Blir rasande

”Visste du att vem som helst får kalla sig hudterapeut” står det på en broschyr som Annica Joensuu räcker fram. Hon är ordförande i Sveriges hudterapeuters riksförbund, SHR, och vi har stämt träff på en salong i Kungshöjd som inte är med i GP:s undersökning. Hon blir rasande när hon hör att det finns salonger som säger ja till att vaxa tolvåringar.

ANNONS

– Vårt förbund har satt en 18-årsgräns för vaxning. På våra salonger vaxar vi ingen under 18. Vi kan utföra laserbehandlingar på unga som fått remiss från sjukvården, oftast för att de har mycket hår i ansiktet, men skulle aldrig göra det om kunden själv frågade.

Alla inte medlemmar

Men långt ifrån alla skönhetssalonger är medlemmar i SHR. Ingen av de som hamnade högst upp på Google – och som vi därför ringde – är medlem. Därför kan de sätta precis vilka regler de själva vill. Det krävs inte ens någon särskild utbildning för att få utföra vaxning.

– Det är så oseriöst. Jag kan se massor av risker med att vaxa ett barn. De har så tunn hud, man har inte vuxit färdigt när man är tolv. De riskerar ärrbildning för resten av livet. Och om något går fel har de här salongerna ofta ingen behandlingsskadeförsäkring, så man kan inte ens få pengarna tillbaka, säger Annica Joensuu.

Oreglerad bransch

Men även om SHR har egna åldersgränser, är det ingenting som diskuteras på lagstiftarnivå. Skönhetsbranschen är, som sagt, oreglerad. Och den växer snabbt. Mellan 2008 och 2015 har den vuxit med 108 procent, och den omsätter idag 1,8 miljarder i Sverige. Förra året gjordes en statlig utredning om skönhetsbranschen, den så kallade Skönhetsutredningen. I den togs frågan om åldersgränser upp. Såhär skriver utredarna:

ANNONS

En kroppsbehandling är en konsumenttjänst och en personlig angelägenhet och ur ett konsumentperspektiv är frågan om huruvida barn under 18 år får göra en kroppsbehandling eller inte främst en fråga mellan vårdnadshavaren och barnet. Om en generell åldersgräns på 18 år skulle införas för kroppsbehandlingar skulle det bland annat innebära att barn som har besvärande hårväxt på kroppen, barn med utstående öron eller missprydande ärr eller barn med svår acne inte skulle kunna göra dessa behandlingar före 18 års ålder.

Men på SHR:s salonger görs sådana behandlingar bara efter remiss från läkare. Annica Joensuu berättar att hennes medlemssalonger ibland ringer och frågar vad de ska göra när mammor tjatar om att deras barn ska få behandlingar, bland annat hårborttagning.

Är det inte bättre att ni vaxar, då, så de inte går till någon oseriös istället?

– Nej, det tycker inte vi. De får använda andra metoder tills de är gamla nog att komma till oss. Har man jättemycket problem kan man gå till en läkare och få en remiss. Men ingen av våra salonger kommer någonsin vaxa ett barn.

"Svårt att se att man skulle få skador"

Therese Zetterqvist Eriksson är barnmorska på UMO.se, alltså ungdomsmottagningen på nätet, och 1177 Vårdguiden.

Hon ser inga direkta medicinska risker med att vaxa underlivet på en ung person.

ANNONS

– Det som kan hända är att man får röda prickar, inåtvända hårsäckar, precis som vanligt om man tar bort hår. Men jag har svårt att se att man skulle få skador i underlivet, säger hon.

Därmed inte sagt att det är en bra idé.

– Jag tycker det känns olämpligt att göra detta på en så ung person, och att det känns jättekonstigt att de säger ja till en elvaåring. Men det är ju subjektivt. Jag kan inte se att det vore bra med en åldergräns. Men det är tråkigt att höra, säger hon.

Therese Zetterqvist Eriksson jobbar även på en mottagning. Hon berättar att det är en stark norm att ta bort håret från underlivet.

– Det gäller både killar och tjejer. Det är väldigt sällan jag möter personer som inte har tagit bort hår i någon grad. Generellt börjar många med detta på högstadiet.

Har du några råd till föräldrar som vill prata med sina barn om den här frågan?

– Ja, man kan läsa UMO:s text om att ta bort hår i underlivet, vi har en jättebra sådan på vår hemsida. Den handlar om hur man kan tänka, snarare än om för- och nackdelar. Och förhoppningsvis kan den stärka de som inte vill ta bort håret.

ANNONS
ANNONS