Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt fler jobb i länet: "En urstark marknad"

Arbetsmarknaden i regionen är just nu mycket stark, enligt Arbetsförmedlingen. I juli minskade arbetslösheten i Göteborg med 0,3 procentenheter jämfört med samma period föregående år. Samtidigt ökar hela tiden efterfrågan på arbetskraft.

För tillfället finns det många lediga jobb i regionen och chanserna att hitta ett arbete är goda, speciellt om man har erfarenhet eller utbildning inom något bristyrke. 

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik för juli månad har arbetslösheten i Göteborg sjunkit med 0,3 procentenheter jämfört med samma månad föregående år. Länet som helhet ser också en minskad arbetslöshet med 0,2 procentenheter. I hela landet har däremot siffrorna över antalet arbetslösa stått stilla sedan föregående år. 

Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, menar att marknaden just nu är stark – särskilt i Västra Götaland. 

– Arbetsmarknaden i hela Sverige är väldigt, väldigt stark, och Västra Götaland är inget undantag. Marknaden här är urstark just nu vilket märks på den sjunkande arbetslösheten, detta skiljer sig från många andra län i Sverige. 

Bedöms öka

I den senaste prognosen från Arbetsförmedlingen ser de en fortsatt ökning av sysselsättningen i länet under 2017 och 2018.

– Sysselsättningen bedöms öka, men arbetslöshetssiffrorna kommer att minska i en ganska långsam takt. Allt eftersom personer får jobb så kommer det också nya personer som söker jobb, säger Ida Karlsson. 

Enligt Ida Karlsson beror den ökade efterfrågan på personal i regionen mycket på industrisektorn och en ökad export. 

– I och med att EU och omvärlden blir starkare, så gynnar det industrin för Sverige och då särskilt områden som Göteborg.

Karlsson menar också att andra starka sektorer i regionen är byggbranschen och offentlig sektor. Allt fler personer väntas också behövas inom den privata sektorn, enligt nya undersökningar.

– Vi kan se att planerna för anställning inom privat sektor är den högsta på tio år i Västra Götaland, säger Ida Karlsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.