Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler hemlösa får bostad först

Kommunen växlar upp sitt arbete med lägenhetskontrakt till hemlösa. I år ska 30 lägenheter göras tillgängliga för projektet Bostad först.

Bostad först är en metod som revolutionerade arbetet mot hemlöshet i New York på nittiotalet. Stadsmissionen har länge jobbat med metoden och för tre år sedan tog kommunen efter. Grundtanken är enkel: det första steget i arbetet mot hemlöshet är att erbjuda en bostad.

Marie Hedström är metodutvecklingsansvarig för Bostad först. Hon är psykiatrisjuksköterska i grunden och träffar hyresgästerna dagligen.

– Det här innebär ett otroligt lyft att inte behöver inte vara hemlös längre, man kan ha ett hem, stänga en dörr och vara i fred.

I veckan har modellens grundare, Sam Tsemberis från New York, besökt Göteborg för att handleda både kommunen och Stadsmissionen i arbetet. Han är psykolog i grunden och märkte att hemlösa satt fast i psykiska problem och missbruksbeteende. Ett stort hinder var att patienten levde på gatan.

– Det är en stressig miljö, och de halkar lätt tillbaka till gatan och missbruk. När du sätter personen i en trygg och stabil lägenhet så är också kostnaden för samhället väldigt mycket lägre, säger Sam Tsemberis.

Göteborgs stad satsar nu mer på modellen. Vid starten 2013 hade kommunen tre medarbetare med tio lägenheter till sitt förfogande i Bostad först.

2014 stängdes ett akutboende för hemlösa och personal flyttades över till projektet. I dag är 18 anställda i Bostad först, med 46 lägenheter. De ska också få utökat med 30 lägenheter i år.

– Den här modellen avlastar andra system i samhället som socialtjänsten och även psykiatrin, säger Jan Olof Norrman, gruppchef för Bostad först.

Av de 46 lägenheterna är det 40 som fungerat bra, där personen som flyttat in bor kvar i dag. Det finns ett stort behov och på kontoret ligger 300 intresseanmälningar.Därför möter de inte behovet fullt ut ännu.

– Vi säger aldrig nej till någon, men att få en lägenhet kan ta tid. Det är av den enkla anledningen att vi inte har tillräckligt mycket bostäder, säger Jan Olof Norrman.

Grundaren Sam Tsemberis har träffat arbetsgrupperna på Bostad först och bedömningen är att Göteborg gör ett bra jobb. Men det finns vissa hinder här i Sverige, bland annat byråkratin.

– Här måste du gå via sociala instanser, ställa dig i kö, och det tar tid. Det positiva med Sverige är att här finns väldigt få hemlösa människor.

Läs även: Miguel har kämpat sig ur hemlösheten 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.