Allt fler fall av hudcancer

ANNONS
|

Svenskarna är soldyrkare, i topp bland världens nationer. Vi skyddar oss mindre än befolkningar i andra länder och vi bränner oss mera, mest av alla.

Vi tycker det är snyggt med en djup solbränna och känner ingen särskild oro för att drabbas av den aggressiva hudcancern malignt melanom.

Resultatet av denna inställning är att allt fler får reda på att prickarna på huden är maligna melanom. Den senaste statistiken från Cancerfonden gäller för år 2010 och då fick 2 800 personer besked om malignt melanom. Samma år dog 470 personer i sjukdomen. I år pekar prognoserna på minst 500 dödsfall. Det är nästan dubbelt så många som dog i trafikolyckor år 2010.

ANNONS

Sedan flera år är det hudtumörerna som står för den starkaste ökningen bland alla cancerformer. Trots alla kampanjer om att ta det försiktigt i solen talar statistiken sitt eget dystra språk, kampanjerna har inte lyckats ändra på våra solvanor.

Kopplingen mellan solen och maligna melanom är ungefär lika stark som mellan rökning och lungcancer. Under den senaste tioårsperioden har den årliga ökningen av maligna melanom varit fyra procent per år och för skivepitelcancer sex procent.

Västkusten är ett av de hårdast drabbade områdena i landet. Närheten till kusten, havet, klipporna och en befolkning som gärna tillbringar soliga dagar i båten är en stor del av förklaringen.

Men stark sol på vinterblek hud är inte heller bra. Alla resor till stabila solmål som Thailand och länderna runt Medelhavet väcker oro för att fallen kan bli långt fler än i dag. Om inte attityder och diagnostik kan förändras och förbättras.

–Det är lätt att förstå att människor älskar solen, men den är jättelömsk, säger Eva Johansson, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Man förstår inte hur stark den är om det är litet kyligt i luften och det blåser litet.

ANNONS

Själv har hon sett för mycket i sitt yrke för att inte ha respekt för de sköna strålarna.

–Det viktigaste är att skydda barnen ordentligt och se till att man aldrig bränner sig, säger hon. Hatt, kläder, halvskugga – allt som ger skydd är bra.

Det finns också ett starkt önskemål om snabbare upptäckt av fläckar som kan vara farliga. I dag är det svårt för andra än specialister att kunna skilja hudkostymens många fläckar åt. Frågan är om det går att förenkla processen genom att hudläkare granskar bilder som läkare på vårdcentralen tagit av misstänkta fläckar. Ett sådant försök pågår sedan början av januari i Västra Götaland och omfattar 15 vårdcentraler, varav hälften finns i Göteborg.

Doktorn på vårdcentralen tar en bild med ett speciellt instrument, dermatoskopet, och skickar den sedan via telefon till specialisten på Sahlgrenska. 950 patienter skall ingå i undersökningen.

–Avsikten är att vi skall ta reda på hur säker den här metoden är för att ställa diagnos, säger Eva Johansson. Om det fungerar som vi hoppas, kan vi snabbt avgöra vad som behöver opereras och vad som är snällt.

De sex vanligaste cancerformerna:

Prostatacancer: 9 687

Bröstcancer: 7 950

Hudcancer (ej melanom): 5 025

Tjocktarmscancer: 4 123

Lungcancer: 3 687

Malignt melanom: 2 817

Källa: Cancerfondsrapporten 2012

ANNONS