Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Hagsér och Charlotta Green arbetar med RFSU:s kampanj för att öka kondomanvändningen bland yngre.

Allt fler får klamydia

Klamydia fortsätter att öka trots information och smittspårning. Hittills i år har 3 242 fall av klamydia anmälts i Västra Götaland. Det är fem procent fler jämfört med samma period förra året.
Sommar med värme, ledig tid och nya bekantskaper väcker lusten för sex. Men det innebär också en risk att smittas av en könssjukdom. Sedan 2000 har klamydiafallen i Västverige ökat med 130 procent enligt halvårsstatistik.

Smittskyddsläkare Leif Dotevall kan avslöja preliminär halvårsstatistik för Västra Götaland 2008. Den visar en fortsatt ökning av klamydia med 5 procent.
- Att trenden sedan 2000 inte har brutits utan att antalet anmälda istället ökar är oroväckande, säger han

En klar tendens är att de smittade männen ökar mest. Åren mellan 2000 och 2008 ökade klamydia bland männen med 145 procent enligt halvårsstatistik.Varför det är så kan Leif Dotevall inte säkert svara på, möjligtvis har männen fler partners.
- En annan, kanske viktigare trend är att den största ökningen sker i de yngre åldrarna 15-24 år. Här har vi en stor utmaning framför oss, säger Leif Dotevall.

Varför är det så svårt att bryta trenden?
- Unga har fler partners idag och använder inte kondom i tillräcklig utsträckning. Alkoholkonsumtionen har också gått ner i åldrarna något som påverkar antalet sexpartners, säger Leif Dotevall.
Många vet inte att de har klamydia då inte alla får symptom. Det är viktigt att testa sig för att snabbt få behandling med antibiotika då en obehandlad infektion kan medföra fertilitetsproblem och sterilitet.
- Fler behöver använda kondom och vi behöver goda föredömen, information och undervisning, men jag tror inte att det sker något förrän vi förändrar hela vår livsstil. Sexualiteten hänger ihop med hela livet som kan påverkas långt efter en sexuell kontakt. Klamydia ökar sårbarheten för andra könssjukdomar, hiv till exempel och får vi in hiv i dessa grupper skulle vi kunna få en snabb smittspridning, säger Leif Dotevall.

Antalet anmälda hiv-fall ligger senaste halvåret kvar på ungefär samma nivå som förra året. Av 21 personer är 16 smittade genom heterosexuella kontakter.
Även när det gäller gonorré ligger antalet anmälda fall i Västra Götaland still, 47 nya fall under första halvåret i år. Men sjukdomen tycks drabba allt yngre. Fler unga heterosexuella män får gonorré, och sex under resor är en klar riskfaktor. En annan grupp smittade med gonorré som sticker ut är äldre män som besökt Thailand.
I Västra Götaland pågår arbete för att informera om riskerna att smittas av könssjukdomar. Bland annat finns det idag en enhet för hiv-prevention med uppdrag att informera om förebyggande åtgärder när det gäller hiv, men också andra typer av sexuellt överförbara sjukdomar.
Socialstyrelsens nationella handlingsplan för klamydiapreventivt arbete är också snart klar. Den riktar sig främst till hälso- och sjukvården, skolans sex- och samlevnadsundervisning och skall också presentera strategier för att nå ut till ungdomar och unga vuxna med information.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.