Allt fler djur tas om hand

ANNONS
|

Den 39-åriga kvinnan är misstänkt för att ha knivskurit sin man i armen när de bråkade, i en lägenhet i Göteborg. Sedan ska hon ha huggit kniven i sin hund, som skadades i höger framben och i halsen. Kvinnan är nu åtalad för misshandel och djurplågeri och rättegång väntas i nästa vecka. 39-åringen förnekar brott, men erkänner att hon av misstag stuckit kniven i både sin man och sin hund.

–När vi bråkade så hoppade hon på oss och blev då skadad på kniven, säger kvinnan i polisförhör som förklaring till att hunden blödde från halsen.

Nu riskerar kvinnan också att bli belagd med djurförbud. Djurförbud innebär att den som allvarligt har försummat vården av ett djur ska förbjudas att äga, vårda eller arbeta med djur.

ANNONS

De senaste fem åren har 32 djurförbud utfärdats för ägare till sällskapsdjur i Göteborg. Ärendena gäller främst katter och hundar, men också hästar, fåglar och sköldpaddor.

I ett av ärendena hittade djurskyddsinspektören nio magra kaniner i en lägenhet i Bergsjön, utan vatten eller foder. I frysen hittades döda och nedfrysta nymfparakiter, en duva, flera kaniner, marsvin och möss. På ett par av djuren syntes blod.

Den 51-årige ägaren fick djurförbud efter inspektörens besök. Kaninerna avlivades. I en storstad som Göteborg finns många utsatta husdjur. Det märker djurskyddsinspektörerna.

–Det är rätt tunga ärenden med sällskapsdjur i själva stan, framför allt katter och hundar. För det mesta är det trasiga människor, det kan vara missbrukare eller psykiskt sjuka människor som inte klarar att ta hand om ett djur, säger Hans Borgvall, som arbetat som inspektör sedan 1996.

Av de 32 personer som belagts med djurförbud för sällskapsdjur i Göteborg finns 13 personer tidigare i polisens register, misstänkta eller dömda för brott. Domarna rör exempelvis misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott.

Det finns vissa miljöer där vi inte vill sätta vår säkerhet på spel. Vi har polisen med oss minst en gång i veckan, för vår säkerhet, säger Hans Borgvall, djurskyddsinspektör.

ANNONS

Under de senaste tio åren har antalet omhändertaganden av misskötta djur ökat enormt i hela landet. Från 130 stycken år 2001, till 1022 förra året. Det visar statistik från Jordbruksverket.

– Vi beslutar tuffare nu, och det går mycket snabbare och enklare eftersom vi har allt inom samma funktion. Länsrätterna beslutar när vi omhändertar, säger Hans Borgvall, djurskyddsinspektör i Göteborg.

Länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna för tre år sedan. I Göteborg handlar tips och kontroller mest om sällskapsdjur, främst hund och katt. Men enstaka ärenden rör också hästar och en del lantbruksdjur. Och medvetenheten om vanskötta djur har blivit större.

–Folk har en större benägenhet att anmäla nu. Vi har en tipstelefon och det kommer också in mycket mail med tips, säger Hans Borgvall.

Ofta följer ett djurförbud på ett omhändertagande. I allvarliga fall kan ägaren även dömas för djurplågeri. Där toppar Västra Götaland listan över länen, enligt Svensk veterinärtidning, med 191 domar för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen under 1999-2009.

De omhändertagna djuren tas till en veterinär, som beslutar om djuret ska avlivas. Om djuret i stället ska omplaceras så är det polisen som har ansvar för det.

– Det är ju polisens sak att hitta en ny ägare. Det är sällan som djuren lämnas tillbaka till ägaren efter ett omhändertagande, jag vet inte om jag någonsin varit med om det, säger Christer Sjöö, inspektör på krimjouren.

ANNONS

Kvinna, 39 år – Vid ett bråk med sin man knivskärs både mannen och kvinnans hund. Kvinnan är nu misstänkt för djurplågeri och misshandel.

Man, 51 år – Nio magra kaniner hittas i mannens lägenhet. Rummen är täckta av avföring och i frysen hittas blodiga djurkroppar.

Man , 31 år – 30 katter hittas i mannens lägenhet. Flera av dem är sjuka. De har bara tillgång till torrfoder och inget vatten. Det är fullt av avföring och enormt smutsigt i lägenheten. 31-åringen dömdes senare för djurplågeri.

Kvinna, 40 år – En hund är instängd utan mat och vatten i bostaden, som är full av avföring. Hunden misstänks vara insmugglad och är inte vaccinerad. 40-åringen är dömd för bedrägeri.

Man , 56 år – Mannens hund blev nästan överkörd av en spårvagn när ägaren var berusad. Mannen är tidigare dömd för djurplågeri för att ha sparkat sin hund så den flög in i väggen och började kräkas. Han är även dömd för ringa narkotikabrott.

Kvinna, 57 år – Ett flertal anmälningar sedan 2006 om hästar som har övergivits under långa perioder. Hästarna är mycket magra, har dåligt med vatten och har hovböld. Även katter och höns omhändertas.

Man , 65 år och man 62 år – 22 Chihuahua-hundar hittas i ett torp. Hundarna sitter i sin egen avföring i plastburar. De hölls i schack med en vattenspruta och med en teve med hög volym. De båda männen förekommer i en rapport 1987 där ett 50-tal hundar förvarades på liknande sätt.

Kvinna , 49 år – Tio hundar hittas i en lägenhet, som är full av bajs och urin. En av tikarna valpade strax efter omhändertagandet men alla valpar dog. Ägaren flyttade vidare och ”tröttnade” på hundarna. Hon häktades senare och dömdes för misshandel i ett annat ärende.

Man, 31 år – Pappan tog hunden till veterinär med varig livmoderinflammation. Hunden hade då inte fått mat på två veckor. Sonen misstyckte och hämtade hunden hos veterinären. Sonen är tidigare dömd för djurplågeri för att ha slagit hunden i huvudet.

ANNONS