Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Angered Göteborg Angereds Torg . Angerd simhall . Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Allt färre i Angered behöver försörjningsstöd

För fjärde året i rad sjönk utbetalningarna av försörjningsstöd i Angered. Sedan 2014 är minskningen över 75 miljoner kronor.

Christina Karlsson, områdeschef arbetsmarknad och sysselsättning Angered, började fredagen med att servera frukost och tårta till de anställda. Med sig hade hon också färska siffror som visar att kostnaderna för försörjningsstöd sjönk mer än förväntat under 2018. Så har det sett ut sedan Christina Karlsson började som chef för enheten för fyra och ett halvt år sedan.

Tänkte om helt

Hon anställdes med ett tydligt uppdrag: att minska antalet personer som har försörjningsstöd, och få ut fler i egen försörjning. Då betalade stadsdelen ut 275,7 miljoner kronor i försörjningsstöd under ett år. Under 2018 betalade man ut 200,0 miljoner kronor.

Christina Karlsson berättar att man från första stund bestämde sig för att tänka om.

– Vi insåg att mer av samma inte kommer att hjälpa. Om vi har haft ett arbetssätt i 10-15 år och försörjningsstödet bara ökat, så måste vi göra någonting annat.

LÄS MER: Nu får fler arbete också i de mest utsatta stadsdelarna

Jobb istället för utredningar

De tog fram en strategi som kommit att kallas Angeredsmodellen, som bygger på att antagandet att de allra flesta faktiskt kan och vill jobba. Utifrån det har man förändrat arbetssättet för att ge mest möjliga stöd för att göra det möjligt.

– Vi förändrade vårt arbetssätt helt och hållet – och sedan har det gått som en rutschkana. Vi minskar hela tiden.

Hur?

– Vi satsar på aktiviteter för att få ut folk i egen försörjning, istället för att utreda arbetsförmåga. Vi har redan bestämt oss för att de kan och vill jobba – och ingen av våra klienter som någonsin sagt att de vill bli utredda.

LÄS MER: Angered har lyckats minska försörjningsstöden

Barnfamiljer viktigast

Tydliga uppföljningar är ett viktigt inslag. Varje månad ringer man runt till 35 personer som fått jobb för att höra vad det var som gjorde skillnad för dem, så att avdelningen vet vad som är värt att göra mer av.

Under den här tiden har konjunkturen varit god och arbetslösheten låg. Hur mycket har det påverkat?

– Det är tredje stället jag gör det här på och det som är skillnaden är takten. Det går snabbare att hitta jobb. Men det går lika bra i en lågkonjunktur.

Nya idéer ska ta arbetet längre

Barnfamiljer och ungdomar identifierades som den viktigaste målgruppen och hittills har gruppen ungdomar som är långtidsberoende av försörjningsstöd minskat med 60 procent. Antalet barn som växer upp i familjer med försörjningsstöd har halverats.

– Totalt har vi avslutat ungefär 350 skolklasser med barn sedan vi startade.

Hur ser det ut framåt, kan ni fortsätta så här eller är botten nådd?

– Nej, vi fortsätter. I nästa vecka ska vi ha en work shop med all personal för att diskutera hur vi ska gå vidare, vilka goda idéer som finns och hur vi ska tänka.

FAKTA: Försörjningsstöd Angered

Utbetalningarna av försörjningsstöd i stadsdelen har minskat sedan 2014. Siffror i miljoner kronor.

2014: 275,7

2015: 264,7

2016: 235,8

2017: 215,2

2018: 200,0

Antalet barnfamiljer så får försörjningsstöd har under samma period minskat från 1 443 till 742.

Källa: Göteborgs stad Angered.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.