"Allt det vi försöker rädda kan gå förlorat"

ANNONS
|

Just nu jobbar ett saneringsteam med att rädda nedervåningen hemma hos Magnus Bergström. Söndagens regnoväder ledde till översvämningar i källare över hela Göteborgsområdet. Hemma hos Magnus Bergström steg vattnet 213 centimeter på nedervåningen.

Efter att SMHI i dag utfärdat en klass 1-varning för dagens regnoväder är han orolig att situationen ska bli ännu värre.

- Allt det vi försöker rädda kan gå förlorat om det händer igen, säger Magnus Bergström.

Nu försöker han och familjen ta upp saker på balkongen för att skydda det mot stigande vatten. I den förra översvämningen förstördes alla kläder, flera möbler och minnen från hela livet.

ANNONS

- Nu ska vi bo på hotell i helgen. Men vi vet inte om vi vågar lämna huset.

Magnus Bergström tycker att det akuta arbetet fungerade bra under söndagsnatten. Men han är bekymrad över att problemet över huvud taget uppstod. Han tycker att det är uppenbart att den dåliga avrinningen är en planeringsfråga.

Dagvattensystemet är kopplat till avloppet och klarar inte att ta hand om det kraftiga regnet. Men på Göteborg Vatten håller man inte med om att man brustit i sin planering.

- Det går inte att förbereda sig för allt. Regnoväder som det i helgen kommer bara en gång på 80 år. Naturligtvis kan inte staden alltid vara förberedd på det, säger Anne Lundgren, informatör på Göteborg Vatten.

På kommunen följer de SMHI:s prognoser nära och Göteborg Vatten kraftsamlar inför helgens regn. Beredskapspersonalen har ökats från två till sex personer. Fler har kallats in för att kunna svara på samtal från allmänheten.

Nu ska kommunen utreda behoven av avrinning. Veckans problem kan göra innebära att man omprioriterar för att fokusera på vissa riskområden. Men någon snabb lösning kan inte Magnus Bergström och hans grannar räkna med.

- Det här är ett planeringsarbete. Vi springer inte ut och byter rör på en eftermiddag, säger Anne Lundgren.

ANNONS
ANNONS