Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Allsång ger livskvalitet på Åkerhus äldreboende

Sedan seniorerna själva fick bestämma måndagsaktivitet fylls numera Åkerhus äldreboende av allsång en gång i månaden. Husbandet utgörs av ett flertal 90-plusare med förkärlek för Sonya Hedenbratt, Evert Taube och "gamla goa göteborgsbitar".

– Syvönne, vill du vara leadsinger i dag?

Micken räcks fram mot Syvönne Friman, snart 80 år, som tidigare i sitt liv sjungit mycket klassisk musik och operetter. Hon greppar mikrofonen och gör sig redo bakom notstället. Uppvärmningslåt blir Sonya Hedenbratts "Knô daj in".

Ackompanjerar på munspel gör Rune Johansson, 98 år, från Biskopsgården.

– Många av oss är ensamma, men när vi kommer hit blir vi en familj. Det är underbart. För mig är måndagen den viktigaste dagen i veckan. Ingenting får hindra mig att gå hit. Har jag tandläkarbesök, då säger jag att det inte går, säger han.

Lockar besökare från alla stadsdelar

Bakom projektet står äldrekonsulenterna Hilda Esping och Stina Ekvall, som håller i "måndagsträffen" på Åkerhus äldreboende i Västra Frölunda. Det är en samlingsplats och ett tillfälle för umgänge och sociala aktiviteter en gång i veckan, för seniorer som fortfarande bor kvar hemma.

– Aktiviteterna är deltagarstyrda och det är flera som har hållit på med musik i hela sitt liv. Flera sa att de ville ha en kör, så då startade vi en allsångskör för ungefär ett år sen, berättar Hilda Esping och tillägger att deltagare från Göteborgs alla stadsdelar kommer och sjunger första måndagen varje månad.

Evenemanget har även lockat till sig de boende på Åkerhus äldreboende.

– Många får livskvalitet av detta. De pratar om det länge efteråt. En del som kommer hit har demens och kan varken prata eller sjunga. Men när de hör musiken som de känner igen börjar de vicka på tårna eller fingrarna. Det är helt fantastiskt, säger Kirsi Olsson, undersköterska på Åkerhuset.

Fann gemenskapen

En burk med sånglappar skickas runt i publiken och dras en efter en. Västkustens vals verkar de flesta känna igen.

Roy Sjöholm, 93, som sitter bakom dragspelet, fann gemenskapen i allsångsträffarna en tid efter att hans fru hade gått bort.

– Hon bodde här på våningen ovanför. Jag hörde den trevliga musiken här nere och drog mig hitåt. Och jag var välkommen. Jag spelar ju dragspel och får nu spela med dessa proffs. Efter att vi har träffats så går alla härifrån med ett leende. Man mår gott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.