Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas valstuga.  Bild: Thomas Johansson
Demokraternas valstuga. Bild: Thomas Johansson

Alliansväljare otrogna – med Demokraterna

Göteborgarna är i hög grad "otrogna" när det kommer till att rösta på sitt riksdagsparti i kommunvalet, visar GP/Sifos lokala undersökning.
I allra högst grad är det alliansväljarna som sviker.
– När det gäller alliansväljarna är huvudpartiet ändå Demokraterna, det verkar vara ett genomgående drag, konstaterar Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

GP/Sifos lokala väljarundersökning visar att röstsplittringen är stor bland göteborgarna. En stor andel av göteborgarna väljer att svika sitt riksdagsparti i kommunvalet, enligt undersökningen.

– Det är mellan 30 och 50 procent av väljarna som röstar på andra partier i kommunvalet, beroende på vilket parti man tittar på, men inget parti har mindre än 30 procent, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Framförallt är tendensen tydligast hos borgerliga väljare.

– Det verkar vara ett genomgående drag, inom allianspartierna är det mer än 40 procent som går till andra partier, Toivo Sjörén.

Bland moderata väljare är det 40 procent som lägger sin röst på annat parti i kommunvalet. Bland Liberalerna och Centerpartiet är det nästan hälften. För Kristdemokraternas del är siffran till och med högre än så.

Centerväljare röstar inte på Demokraterna

Bland moderata, liberala och kristdemokratiska riksdagsväljare är det runt en tredjedel som uppger att de ska rösta på Demokraterna i kommunvalet.

Dock finns inte samma flykt bland centerväljare. De röstar i större utsträckning på Liberalerna på lokalnivå.

Även bland rödgröna riksdagsväljarna finns en liknande tendens, även om den inte är lika stor som bland borgerliga väljare.

Blockmönstret bryts i Göteborg

Bland socialdemokratiska riksdagsväljare röstar två tredjedelar på partiet även lokalt. Men även här finns ett utflöde till Demokraterna, närmare bestämt på runt tio procent.

– Det är värt att poängtera att Demokraterna får väljare från alla partier, även om majoriteten kommer från allianspartierna, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna har också stor röstsplittring. Endast hälften av riksdagsväljarna i Göteborg röstar på partiet i kommunvalet. Även här är det största utflödet till Demokraterna, men också Moderaterna.

Enligt Toivo Sjörén brukar röstsplittringen generellt ske inom blocken, men Demokraternas framgångar gör Göteborg till ett unikt fall.

– Med Demokraterna vet vi ju inte riktigt hur det ser ut, eftersom de bryter blockmönstret på ett sätt som vi inte har tidigare erfarenhet av. I stället får alla partier lämna ifrån sig väljare till det här nya partiet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.