Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefson (M) tycker att alliansen lyckats balansera ekonomin bra i en svår tid. Bild: Olof Ohlsson
Axel Josefson (M) tycker att alliansen lyckats balansera ekonomin bra i en svår tid. Bild: Olof Ohlsson

Alliansens rekordöverskott får hård kritik

Göteborgs stad redovisar ett preliminärt överskott på 5,4 miljarder kronor för pandemiåret 2021. Den styrande alliansen ser det som ett tecken på att man tagit ansvar för ekonomin – men oppositionen är kritisk.
– Pengarna läggs på hög, utan att användas där de behövs: till fler undersköterskor, fler barnskötare, fler lärare, fler socialsekreterare, säger Jonas Attenius (S).

Osäkerheten var stor när budgeten inför 2021 klubbades. Alliansen hoppades att kommunens verksamheter skulle ge ett nollresultat och bolagen bidra med ett mindre överskott. Förhoppningen var ett överskott på 455 miljoner kronor.

Så blev det inte alls.

Istället blev överskottet 5,4 miljarder kronor, där kommunens verksamheter och bolagen står för ungefär lika stora delar. Vänsterpartiets kommunalråd är kritisk till att alliansen så grovt misslyckas med att hålla sin egen budget.

– Nästan fem miljarder över budgeten. Bara välfärdsnämnderna lämnar tillbaka över en miljard som skulle gått till verksamhet för göteborgarna, men som inte blev gjort, säger Daniel Bernmar.

”Helt oacceptabelt”

Även för 2020 gjorde kommunen ett kraftigt överskott och Daniel Bernmar konstaterar att de senaste tre årens resultat räckt till att förverkliga planerna för arenaområdet tre gånger om – och betala kontant.

– Det är helt oacceptabelt att Göteborgs stad beter sig som Joakim von Anka och lägger pengarna på hög, samtidigt som kommunens anställda går på knäna, skolor förfaller och många inte får den välfärd de har rätt till, säger han.

Även Demokraterna är kritiska och menar att mer pengar hade behövs ute i verksamheterna.

– Titta på förskolenämnden. Den går med plus. Samtidigt ser vi att utbildade rektorer flyr från vår stad. Antalet förskollärare sjunker. Vi har jätteutmaningar. Enheterna vågar inte satsa på personal, men vi har ingen långsiktighet, säger kommunalrådet Jessica Blixt (D).

Tar ansvar för ekonomin

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker däremot att resultatet är ett kvitto på att alliansen lyckats balansera ekonomin i en svårt tid. Pandemin har gjort att osäkerheten varit stor inom alla verksamhetsgrenar och de vanliga reglerna satta ur spel.

– För oss har det varit viktigt att skjuta till pengar till verksamheten samtidigt som vi tar ansvar för ekonomin. Det tycker jag att vi har balanserat på ett bra sätt, säger Axel Josefson.

Oppositionen menar att verksamheterna är underfinansierade. Hur ser du på det?

– I så fall borde de gått med stora underskott, och det gör de inte. Verksamheterna går med överskott för 2021. Och vi har tillskjutit extra medel, men man har inte behövt använda alla medel, så jag vänder mig mot den bilden.

Överskottet i de kommunala nämnderna landar på 1 miljard kronor. En betydligt större del av det totala överskottet, närmare 3 miljarder kronor, kommer från reavinster. Det handlar bland annat om markförsäljningar – alltså engångsintäkter som det inte går att bygga en löpande verksamhet på.

Lägre investeringstakt

Alliansens linje är att de pengarna behövs för investeringar, bland annat för att rusta upp skolor och förskolor med eftersatt underhåll. Och för att bygga nya lokaler.

– Om man hade använt pengarna till investeringar, så är väl det ett bra första steg. Men så är det inte. Investeringstakten sjunker ju. De investerar mindre än förra året, säger Daniel Bernmar.

Axel Josefson medger att det stämmer. Som så mycket annat har det varit svårt att jobba som vanligt med investeringarna under pandemin.

– Vi har haft svårt att hålla uppe den planerade takten, men det är inte så att vi dragit ned på planerna. Investeringarna kommer att ske.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.