Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alliansens budget – plockar ut halv miljard ur krisreserv

Alliansen plockar ut en halv miljard kronor ur göteborgarnas krisreserv nästa år. Syftet är att undvika drastiska nedskärningar inom välfärden och samtidigt kunna gasa på med fler satsningar.
– Det är viktigt att vi håller igång motorn i Göteborg, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Alliansstyret presenterade sitt budgetförslag för 2021 på kommunens entreprenörsmötesplats YESBOX i Gamlestaden.

I förslaget satsar Alliansen 1,1 miljarder kronor nästa år. Syftet är att återstarta Göteborg efter pandemin.

LÄS MER: Pilotprojektet: Biskopsgården ska gå från förort till trädgårdsstad

Alliansstyret har satt som regel att Göteborgs stad måste göra ett plusresultat på två procent varje år. Men i år blir det ett nollresultat, på grund av de den rådande pandemin. De två procenten – närmare 600 miljoner kronor – går i stället till att kunna satsa under nästa år.

Utöver det plockar Alliansen en halv miljard kronor ur det som kallas för resultatutjämningsreserven – en slags spargris för just kriser som inte kan användas två år i rad.

– Det ger oss ett tillskott på 1,1 miljarder kronor och det har göra med att vi ska kunna övervintra under lågkonjunkturen utan att göra drastiska nedskärningar i välfärden, samtidigt som vi gör satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

LÄS MER: Alliansens satsning: Vakter på Avenyn och Järntorget

Axel Josefson (M) menar att det är nödvändigt att plocka ut en halv miljard ur resultatutjämningsreserven, både för att kunna genomföra satsningar och undvika nedksärningar. Bild: Sanna Tedeborg
Axel Josefson (M) menar att det är nödvändigt att plocka ut en halv miljard ur resultatutjämningsreserven, både för att kunna genomföra satsningar och undvika nedksärningar. Bild: Sanna Tedeborg

Utöver det kommer Alliansen att plocka ut en utdelning från de kommunala bolagen på motsvarande 540 miljoner kronor.

Förra året blev det politiskt storbråk när alliansstyret endast ökade tillskottet till verksamheterna i Göteborg med 1,5 procent trots att kostnaderna väntades öka med 2,8 procent under året.

Budgeten dömdes ut för att bygga på besparingar över hela linjen.

Även i år ökar tillskotten med endast 1,5 procent, medan kostnaderna enligt Alliansen väntas öka med 1,7 procent.

– Våra gissningar är så goda som någon annans. Vi hamnade närmare utfallet med vår uträkning i år då det slutade på 1,8 procents uppräkning. Man kan säga att prognoserna för 2,8 procent för 2020 landade ganska fel, säger Elisabet Lann (KD).

LÄS MER: Nu sjösätter vi ett kraftfullt omstartspaket för Göteborg

Nästan en miljard till skolan

GP har tidigare berättat om ett antal satsningar i budgeten. Bland annat 300 miljoner kronor som går till trygghetsåtgärder, dels för att sätta in ordningsvakter på Avenyn och Järntorget, samt tillskottet på 60 miljoner som kommer möjliggöra utbyggnaden av det nya Jubileumsbadet.

Under fredagens presskonferens presenterade Alliansen även en satsning på nästan en miljard kronor extra på grundskolan de kommande tre åren. Utslaget på årsbasis blir det 300 miljoner kronor extra varje år.

– Jag är otroligt stolt över att Göteborg har brutit trenden vad gäller kunskapsresultat. I Göteborg har elva av 16 skolor i utsatta områden ökat resultaten rejält. Det är ett trendbrott vi är nöjda över, men nu är vårt fokus att vi ska höja förväntningarna ännu mer, säger Helene Odenjung (L).

LÄS MER: Vändningen: Göteborgs jubileumsbad blir av

Så ska budgeten gå igenom

Ytterligare delar i budgeten som presenterades är följande:

  • En handlingsplan tas för att Göteborg inte ska ha några utsatta områden 2025. Planen ska gälla för kommunens samtliga förvaltningar och bolag i framtiden.
  • Inom äldreomsorgen ska det kontroversiella arbetssättet med tidrapportering skrotas och ersättas.
  • Äldre ska få större möjlighet att kunna välja äldreboende. I dag kan privata endast väljas om de kommunala redan är fyllda.
  • En utredning ska tillsättas om det finns möjlighet att bygga en ny tågstation i Säve som kopplas ihop med Bohusbanan.
  • Identifiera om det finns områden i Göteborg där byggbolag kan börja bygga utan ny detaljplan, utan gå direkt på bygglovsansökan.
  • Frigöra lägenheter inom allmännyttan som ska till unga bostadslösa bland annat.
  • Stadens brist på förskoleplatser ska lösas med utbyggnad av konceptförskolor.
  • 36 miljoner kronor skjuts till för att göra Göteborg till en renare stad.

I fjol stoppades Alliansens budget av Socialdemokraterna och Demokraterna eftersom partierna ansåg att den ekonomiska ramen till grundskolan var oacceptabelt låg.

Hur ska ni undvika att hamna i en liknande situation?

– Vi har inte infört något uppdrag som strider mot tidigare beslut i kommunfullmäktige utan försökt omhänderta de saker som andra partier har fått igenom i fullmäktige, exempelvis gratis broddar, säger Axel Josefson.

– Vi inser att vi är minoritet, att vi är beroende av andra partier för att få igenom vår budget. Då måste vi visa hänsyn till tidigare beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.