Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

David Lega (KD), Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (L). Bild: Jonas Lindstedt

Alliansens budget: Nedskärningar ska ge satsningar på kärnverksamhet

Alliansen presenterade sitt budgetförslag som innehåller kraftiga nedskärningar som i sin tur ska finansiera satsningar på kommunens kärnverksamhet.
– Det är för mycket fokus på kringverksamheter och gratisjippon, och för lite på kärnverksamheten, säger Jonas Ransgård (M).

På tisdagen presenterade alliansen sitt budgetförslag för Göteborg stad 2019.

Det innehåller bland annat satsningar på äldreomsorg, trygghet, jämställdhet, näringsliv bland andra.

Men budgeten innehåller också flertalet sparförslag och presskonferensen i rådhuset inleddes med en redovisning över hur oroväckande stadens ekonomi är, enligt allianspartierna.

– Stadens kostnadsutveckling överstiger intäktsutvecklingen, trots att vi befinner oss i en högkonjunktur. Nu borde man spara i de tomma ladorna, trots det gasar man på, säger alliansens gruppledare Jonas Ransgård (M).

De borgerliga partierna pekade på att utdelningen från stadens bolag Göteborgs Stadshus AB täcker upp en stor andel av kommunens utgifter, men det görs genom att det kommunala bolaget är kraftigt belånat.

– I dag har vi inte ens ett resultat som är på rätt sida, säger Helene Odenjung (L).

Kraftiga nedskärningsförslag

Därför föreslår alliansen i sin budget ett flertal besparingsåtgärder på ett antal områden, som i sin tur ska täcka upp kostnaderna för de satsningar som partierna vill genomföra.

Det handlar bland annat om:

• Slopa den kommunala subventionen av månadskort: Sparar runt 140 miljoner kronor.

• Högre förändringstryck, pressade priser, och effektiviseringar: Sparar runt 150 miljoner kronor.

• Utökandet av taxa för förskola och fritids under årets alla tolv månader, som det är i andra storstäder: Genererar runt 25 miljoner kronor.

• Nej till cykelkök, utredningar, slopad karensdag, politiska projekt, fria entréer: Sparar 60 miljoner kronor.

• Mindre behov av försörjningsstöd: Sparar runt 50 miljoner kronor.

• Nej till arbetstidsförkortning: Sparar runt 40 miljoner kronor.

– För att fokusera på kommunens kärnverksamhet väljer vi att ta bort andra prioriteringar. Då kan vi styra om resurser och göra de satsningar som behövs, säger David Lega (KD).

Vill vända utvecklingen i förskolor och grundskolor

Alliansen vill bland annat avsätta 90 miljoner kronor för att minska barngrupperna i förskolan, förbättra arbetsmiljön för personalen och öka kvalitén på undervisningen.

– Tidigare har det lovats att köerna ska försvinna, och barngrupperna ska minska, där kan vi se att resultatet i dag är förödande. Vi måste komma till rätta med att svara på behovet, säger Helene Odenjung.

En summa på 158 miljoner kronor ska gå till grundskolan. Det handlar bland annat om tidiga insatser, lugn och ro i klassrummet, och en särskild lönesatsning på lärare och rektorer.

– Det är inte tillräckligt att stadens ambitionsnivå är att det går lika dåligt i resten av landet, utan Göteborgs måste ändå vända utvecklingen, konstaterar Helene Odenjung.

Runt 300 miljoner ska gå till underhåll av stadens vägnät, som i dag på många håll inte håller måttet.

– Det har varit ett kraftigt undersatt underhåll av vårt vägnät, det måste vi ta oss an, säger Jonas Ransgård.

Förslaget kommer att läggas i budgetdebatten i fullmäktige nästa måndag. Årets debatt skiljer sig dock från tidigare år eftersom den ekonomiska linjen för 2019 kan stakas om på nytt när den nya majoriteten tar över efter valet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.